Публикация

Ротавирусната инфекция може да доведе до тежко обезводняване на детето

Ротавирусната инфекция може да доведе до тежко обезводняване на детето

Ваксината срещу ротавируси дава висока степен за защита, неимунизираните продължават да боледуват много често


Откакто ротавирусната ваксината е достъпна в България, сме имали само два случая на инфекция сред ваксинирани деца, което показва много добро ниво на защита. При едното болно дете инфекцията протече съвсем леко, а при второто – средно тежко. Това е постижение, като се има предвид, че ротавирусната инфекция е една от най-честите причини за хоспитализация на децата в ранна възраст. В момента тази ваксина е препоръчителна – тоест родителите сами заплащат за поставянето й при личния лекар.

Ротавирусната инфекция е много високо заразна

Тя се предава чрез предмети, мръсни ръце или замърсена вода. Къде дебне? Децата тръгват от рано на градина, пипат, лапат ръцете си, всякакви предмети. По-големите боледуват по-леко, защото са се срещали във времето с вируса. При най-малките инфекцията може да протече много тежко, защото те бързо се обезводняват. Затова и ваксината се препоръчва в ранна кърмаческа възраст – на 6-7-та седмица. На практика почти всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите, като тежестта на заболяването зависи от индивидуалните особености на имунната система и общото състояние.

Неваксинираните продължават да боледуват много често

Детските отделения в Инфекциозна болница непрекъснато са пълни с тях. Очакваме броят на заразените да се увеличава през лятото, заради събирането на повече хора по курортите. Водещата инфекция при най-малките е чревната. Тя е на второ място като причина за смърт в детската възраст след белодробните заболявания в световен мащаб. Над 2 млн. деца годишно в света умират от ротавируси.

Много майки търсят помощ направо в болницата при нас през спешния портал, или пък ги препращат от други клиники. Типичната клинична картина при ротавирусната инфекция е отпуснато, бледо дете със сивкава кожа, обезводнено от диарията. Месечно имаме над 200 диарийни заболявания, около 50-60% са с ротавируси. Това ни доближава до европейските показатели. Нашите пациенти от 5-6 месечна възраст до 5 г. задължително се изследват за носителство, като това дава ясна картина за причинителите на стомашно-чревните инфекции. Майките се плашат повече от бактериални инфекции като салмонела, но те са едва 8-10% от всички деца със стомашно-чревни заболявания. Пикът на ротавирусните инфекции е есенно-зимния сезон. Последните няколко години се наблюдава целогодишна заболяаемост. Много майки идват директно от морето.

Как протича инфекцията? 

Децата много бързо вдигат висока температура 38-40 градуса, многократно повръщат, имат водниста диария. Организмът губи много вода и соли – калий, натрий, хлор, които са жизненоважни. Детето не може само да компенсира тези загуби, нарушава се целия киселинно-алкален метаболизъм. Настъпва срив на хемодинамиката – пада кръвното, обезводняването е сериозно, може да се стигне дори до смърт, ако не се вземат навреме адекватни мерки. 

Коментари

19 юни 2015 14:42

а продължаваме да се чудим има ли полза от ваксините

19 юни 2015 13:49

Моето дете е боледувало от ротавирусна инфекция, когато беше на 2,5 г и тогава нямавше ваксина. Лежа в болница и беше наистина в тежко състояние. Обезводняването става много бързо, детето е отпуснато, въобще не може да се изправи от леглото, в полукоматозно състояние. За родителите да гледат това отстрани е много тежко. Дори след 3 дни на системи в Инфекциозна болница състоянието продължава да е тежко, детето се изправя на крачета за миг, те веднага се подгъват и то пада обратно в леглото. В един момент започваш да си мислиш, че е засегната нервната му система. Тук е мястото да кажа, че лекарите в Инфекциозна болница бяха страхотни и за майката няма по-голямо щастие да гушне оздраявлото си и отново жизнено дете.