Публикация

Ротавирусната инфекция може да доведе до тежко обезводняване на детето

Ваксината срещу ротавируси дава висока степен за защита, неимунизираните продължават да боледуват много често


Откакто ротавирусната ваксината е достъпна в България, сме имали само два случая на инфекция сред ваксинирани деца, което показва много добро ниво на защита. При едното болно дете инфекцията протече съвсем леко, а при второто – средно тежко. Това е постижение, като се има предвид, че ротавирусната инфекция е една от най-честите причини за хоспитализация на децата в ранна възраст. В момента тази ваксина е препоръчителна – тоест родителите сами заплащат за поставянето й при личния лекар.

Ротавирусната инфекция е много високо заразна

Тя се предава чрез предмети, мръсни ръце или замърсена вода. Къде дебне? Децата тръгват от рано на градина, пипат, лапат ръцете си, всякакви предмети. По-големите боледуват по-леко, защото са се срещали във времето с вируса. При най-малките инфекцията може да протече много тежко, защото те бързо се обезводняват. Затова и ваксината се препоръчва в ранна кърмаческа възраст – на 6-7-та седмица. На практика почти всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите, като тежестта на заболяването зависи от индивидуалните особености на имунната система и общото състояние.

Неваксинираните продължават да боледуват много често

Детските отделения в Инфекциозна болница непрекъснато са пълни с тях. Очакваме броят на заразените да се увеличава през лятото, заради събирането на повече хора по курортите. Водещата инфекция при най-малките е чревната. Тя е на второ място като причина за смърт в детската възраст след белодробните заболявания в световен мащаб. Над 2 млн. деца годишно в света умират от ротавируси.

Много майки търсят помощ направо в болницата при нас през спешния портал, или пък ги препращат от други клиники. Типичната клинична картина при ротавирусната инфекция е отпуснато, бледо дете със сивкава кожа, обезводнено от диарията. Месечно имаме над 200 диарийни заболявания, около 50-60% са с ротавируси. Това ни доближава до европейските показатели. Нашите пациенти от 5-6 месечна възраст до 5 г. задължително се изследват за носителство, като това дава ясна картина за причинителите на стомашно-чревните инфекции. Майките се плашат повече от бактериални инфекции като салмонела, но те са едва 8-10% от всички деца със стомашно-чревни заболявания. Пикът на ротавирусните инфекции е есенно-зимния сезон. Последните няколко години се наблюдава целогодишна заболяаемост. Много майки идват директно от морето.

Как протича инфекцията? 

Децата много бързо вдигат висока температура 38-40 градуса, многократно повръщат, имат водниста диария. Организмът губи много вода и соли – калий, натрий, хлор, които са жизненоважни. Детето не може само да компенсира тези загуби, нарушава се целия киселинно-алкален метаболизъм. Настъпва срив на хемодинамиката – пада кръвното, обезводняването е сериозно, може да се стигне дори до смърт, ако не се вземат навреме адекватни мерки. 

Коментари

а продължаваме да се чудим има ли полза от ваксините

Моето дете е боледувало от ротавирусна инфекция, когато беше на 2,5 г и тогава нямавше ваксина. Лежа в болница и беше наистина в тежко състояние. Обезводняването става много бързо, детето е отпуснато, въобще не може да се изправи от леглото, в полукоматозно състояние. За родителите да гледат това отстрани е много тежко. Дори след 3 дни на системи в Инфекциозна болница състоянието продължава да е тежко, детето се изправя на крачета за миг, те веднага се подгъват и то пада обратно в леглото. В един момент започваш да си мислиш, че е засегната нервната му система. Тук е мястото да кажа, че лекарите в Инфекциозна болница бяха страхотни и за майката няма по-голямо щастие да гушне оздраявлото си и отново жизнено дете.