Публикация

Усложненията при нелекувана сенна хрема са сериозни


Д-р Мариана Мандаджиева, началник на отделението по алергология към Клиниката по дерматовенерология и алергология на ВМА, София, пред „Говорим за здраве” по Радио София:

Как времето влияе при сенната хрема?

Когато е по-влажно, с повече дъждове, алергените се отмиват и оплакванията са по-малко, по-леко изразени. Когато има въздушни течения, когато има вятър, когато температурите са високи, тогава концентрацията на полени във въздуха е по-голяма и оплакванията са по-тежки. Хората прекарват повече на открито, оставят прозорците отворени, по този начин се срещат с по-голямо количество алергени.

Какво може да отключи сенната хрема у хора, които досега не са били алергични?

На първо място са гените. Когато носите гените за алергично заболяване, за т.нар.атопия, са необходими и фактори от околната среда, от начина на живот, от битовата и от професионалната среда, които спомагат за изявата на едно заложено генетично заболяване.

А може ли да се отключи в по-зряла възраст?

Разбира се. Дори на 70 години може за първи път да се получат оплаквания от сенна хрема. Имаме такива пациенти, макар и много рядко. Тенденциите в развитието на алергичните заболявания са точно такива.

Докато преди сенната хрема е била предимно заболяване на ученическата възраст, по-често при момчета, днес се наблюдава повишаване на заболеваемостта от алергичен риноконюктивит над 30-годишна възраст, при хора, които никога не са страдали от алергия.

Късно ли е да се започне лечението през юни?

Никога не е късно да се започне лечение, защото при някои пациенти точно сега започват оплакванията, или още не са започнали. Когато те са алергични към житните полени, към тревните полени, към полени от плевели, които цъфтят в края на лятото, тепърва предстои да имат проблеми и затова не е късно лечението да се започне сега.

Какви усложнения могат да настъпят, ако човек има всички признаци на този вид заболяване, а не предприема нищо да се лекува?

Първо усложнение на алергичната хрема, особено когато не се лекува, е бронхиалната астма. Затова винаги при алергична хрема търсим дали няма признаци на бронхиална астма, които пациентът е подценил.

Могат да настъпят редица усложнения, които да протичат и успоредно с алергичната хрема, а не само като резултат на сенната хрема -  възпаление на ушите, както сериозно или алергично възпаление на средното ухо, така и при прибавяне на инфекция и бактериално възпаление на средното ухо. Много често това се наблюдава при децата, особено при тези, които страдат и от увеличена трета сливица.

Друго усложнение на алергичната хрема е острият бактериален синузит, увеличената трета сливица, която може да бъде в резултат на алергично възпаление. Също честите вирусни инфекции, макар и в този сезон те не престават, за съжаление.

Какъв е съвременният лечебен алгоритъм?

На първо място, предпазване или намаляване на количеството на алергените, с които се срещаме.

Това при полените, за съжаление, е невъзможно. Би могло при алергия към домашен прах, към домашни микрокърлежи, към домашни любимци да се предпазим от контакта с алергена. Но при полените е невъзможно да спрем да се движим навън. Затова бихме могли да намалим количеството алергени, което е полепнало по конюктивите и по лигавиците на носа, като отмиваме алергените с течаща вода, като използваме спрейове за нос или изкуствени сълзи, които намаляват количеството на алергените.

Следващата стъпка е локално лечение на засегнатия орган, а именно на очите и на носа.

Кога антихистаминовите таблетки не са подходящи и какви са предимствата на локалните противоалергични средства, които се впръскат директно в носа?

Предимствата на локалното лечение са бързото овладяване на симптомите. Избягват се страничните ефекти, макар и минимални на пероралните антихистамини, или на системните антихистамини, като се атакува директно засегнатият от алергичното възпаление орган.

На нашия пазар има само един медикамент – локален антихистамин за лечение на алергична и неалергична хрема.

Достатъчно наблюдения имам в практиката си, защото именно сега е сезонът на приложението на локалните антихистамини.

Препаратът Алергодил е с много богата история на приложението както при алергичната, така и при неалергичната хрема. С много добър ефект при повлияване на секрецията от носа и на кихането.

Коментари