Публикация

Детето, разболяло се от H1N1, ще бъде изписано от болница


Седемгодишната Магдалена, заболяла от новия грип А (Н1N1), ще бъде изписана днес от инфекциозното отделение на благоевградската болница.

Доц. Росица Коцева, ръководител на Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания, каза пред Хелт медия, че детето е изследвано втори път за наличието на вируса и пробата му вече е негативна.

Това означава, че приложената антивирусна терапия е дала бързи резултати.

Доц. Коцева е категорична, че не е необходимо всеки, който почувства неразположение или вдигне температура, да се изследва за вируса на новия грип. Към лабораторията трябва да се насочват само пациенти, които до седмица преди заболяването си са посетили държави с по-масово разпространение на заболяването като САЩ, Мексико или Испания, както и големи международни летища.

„На българска територия засега новият вирус не се проявява агресивно, но трябва да се проследи развитието му преди есенно-зимния период в нашето полукълбо.” - поясни доц. Росица Коцева.

Тя увери, че лабораторията по грип и остри респираторни заболявания разполага с всички необходими средства да извършва качествена диагностика на грипа по най-високите световни стандарти.

 

Коментари