Публикация

Революционна технология ще открива рак за 3 минути

Капка кръв ще е достатъчна, за да бъде диагностицирано злокачествено заболяване


Японски учени разработиха революционна технология, благодарение на която онкологично заболяване ще може да бъде диагностицирано за 3 минути, съобщиха от Нова телевизия. Това ще позволи диагностицирането в ранен стадий на ракови заболявания като рак на дебелото черво, на панкреаса, на стомаха и др. Метална пластина, на която се поставя капка кръв и се обработва с ултравиолетови и други лъчения. Ако изследваният има рак, кръвта на пластината започва да свети.

Това би могло да е пробив и се надявам да е пробив. Ако приемем, че вече има известен превес на науката над тази интелигентна и много коварна болест, то той има две рамена - надеждата и действително сериозните открития в последните години", коментира Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания, като напомня колко важно е човек да минава на профилактичен преглед веднъж на 6 месеца.

Хората с онкологични заболявания в България са 350 000. Според Световната здравна организация до 2030-та година случаите на рак ще се увеличат с 50 %.

Коментари