Публикация

Стевия - това ли е добрият подсладител

Доскоро непознатото у нас растение бързо се наложи като здравословен заместител на захарта и изкуствените подсладители.


СТЕВИЯ

(,,медена билка’’, Stevia Rebaudiana )

На фона на голямото разнообразие от подсладители - изкуствени и природни, с повече или с по-малко странични ефекти, от известно време на трапезата ни се появи един нов играч - стевията.

Историята на стевията датира от индианците гуарани в Парагвай и Бразилия. Преди около два века освен за подслаждане те я използвали и за лечение на болести и рани. Едва през 1887 г. М.С.Бертони я преоткрива за европейския свят, през 1931 г. пък френските химици Бридет и Левел разгадават окончателно тайната й. Това междувременно помага и на японците след ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки за намаляване пагубното влияние на радиоактивното замърсяване.

Днес стевията се отглежда на много места в Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Именно на последният континент обаче огромните фирмени интереси на американските компании за изкуствени подсладители - най-вече защитаващи небезизвестният Аспартам (продукт на компанията Монсанто), успяват чрез различни похвати и административни методи да забавят признанието на категоричните предимства на естествения подсладител стевия.

Поради това едва в началото на новият век стевията получава официално разрешение за употреба в САЩ, а през 2011 г. и в Европейския съюз. Освен подсказаните по-горе качества, като подсладител стевията се налага все повече защото е:

  • 200-300 пъти по-сладка от захарта;
  • няма калорий;

  • намалява кръвната захар, холестерола, артериалното налягане ;

  • съдържа и редица ценни минерали: Zn,Se,Fe,Cu,Ca,N, флавоноиди, растителни липиди;

  • може да я използвате дори при готвене до 190 гр ;

  • притежава  бактерицидни и противовъзпалителни действия;

  • изпозва се при лъче-и химиотерапии.

Мисля, че след гореизложеното доста убедително изтъкнах безспорните й достойнства.

Така че, спокойно можете да замените 1 с.л. мед /захар /фруктоза с

2 табл./10 капки /1 пакетче стевия за подслаждане на напитки и за приготвяне на домашни сладкиши, сладка, компоти.

Ако пък не сте почитатели на домашната кулинария може да си закупите готови продукти със стевия като торти, пасти и др.

Коментари

В София, на площад "Славейков" вече има сладкарница, в която всички торти, сладкиши, бонбони и бисквити са произведени със стевия. Много са вкусни и изглеждат страхотно, така че могат да бъдат поднесени по всеки празничен повод.

Впечатляващи са положителните свойства на това растение! Преди да прочета тази информация, поднесена от лекар, си мислех, че е поредният модерен продукт, с който търговците се опитват да ни зарибят.