Публикация
Стевия - това ли е добрият подсладител
Доскоро непознатото у нас растение бързо се наложи като здравословен заместител на захарта и изкуствените подсладители.
СТЕВИЯ
(,,медена билка’’, Stevia Rebaudiana )
На фона на голямото разнообразие от подсладители - изкуствени и природни, с повече или с по-малко странични ефекти, от известно време на трапезата ни се появи един нов играч - стевията.
Историята на стевията датира от индианците гуарани в Парагвай и Бразилия. Преди около два века освен за подслаждане те я използвали и за лечение на болести и рани. Едва през 1887 г. М.С.Бертони я преоткрива за европейския свят, през 1931 г. пък френските химици Бридет и Левел разгадават окончателно тайната й. Това междувременно помага и на японците след ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки за намаляване пагубното влияние на радиоактивното замърсяване.
Днес стевията се отглежда на много места в Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Именно на последният континент обаче огромните фирмени интереси на американските компании за изкуствени подсладители - най-вече защитаващи небезизвестният Аспартам (продукт на компанията Монсанто), успяват чрез различни похвати и административни методи да забавят признанието на категоричните предимства на естествения подсладител стевия.
Поради това едва в началото на новият век стевията получава официално разрешение за употреба в САЩ, а през 2011 г. и в Европейския съюз. Освен подсказаните по-горе качества, като подсладител стевията се налага все повече защото е:
- 200-300 пъти по-сладка от захарта;
-
няма калорий;
-
намалява кръвната захар, холестерола, артериалното налягане ;
-
съдържа и редица ценни минерали: Zn,Se,Fe,Cu,Ca,N, флавоноиди, растителни липиди;
-
може да я използвате дори при готвене до 190 гр ;
-
притежава бактерицидни и противовъзпалителни действия;
-
изпозва се при лъче-и химиотерапии.
Мисля, че след гореизложеното доста убедително изтъкнах безспорните й достойнства.
Така че, спокойно можете да замените 1 с.л. мед /захар /фруктоза с
2 табл./10 капки /1 пакетче стевия за подслаждане на напитки и за приготвяне на домашни сладкиши, сладка, компоти.
Ако пък не сте почитатели на домашната кулинария може да си закупите готови продукти със стевия като торти, пасти и др.
Коментари
В София, на площад "Славейков" вече има сладкарница, в която всички торти, сладкиши, бонбони и бисквити са произведени със стевия. Много са вкусни и изглеждат страхотно, така че могат да бъдат поднесени по всеки празничен повод.
Впечатляващи са положителните свойства на това растение! Преди да прочета тази информация, поднесена от лекар, си мислех, че е поредният модерен продукт, с който търговците се опитват да ни зарибят.