Публикация

За първи път у нас имплантираха изкуствен менискус

Доц. Георгиев коментира пред TV7&NEWS7 първата за България операция по имплантиране на изкуствен менискус в УМБАЛ "Софиямед"


За първи път в България в Университетска болница „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус. Интервенцията, на 38 годишен пациент се осъществи от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.

„Операцията на пациента премина успешно, като се надяваме след осъществяване на следоперативната рехабилитационна програма той да се възстанови напълно до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник“, коментира доц. Георгиев.

Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но също и когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания.

„Един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуска е именно имплантирането на синтетичен (изкуствен) материал. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецеизност и минимална хирургична травма. До този момент такива операции се правеха в други страни в Европа и САЩ, но не и в България. Щастлив съм, че с екипа ми от „Софиямед“ сме първите в страната, които осъществихме това и благодаря на пациента, който ни гласува това доверие“, уточнява доц. Георгиев.

Манипулацията е подходяща за пациенти до 50 години, които нямат увреждания на хрущяла и не са имали повече от три операции. Интервенцията се извършва за първи път у нас, но и като цяло е нова в медицината.

Артроскопията е освен диагностичен метод и най-неинвазивната техника за операция на ставите. В Университетска болница „Софиямед“ доц. Георгиев и екипът му извършват годишно над 1100 операции на колянна, глезенна и раменна стави.

Източник: ТВ7

Коментари