Публикация

Нилската треска дойде и у нас! 7-годишно момче заразено в София

Инфекцията се пренася от комари, вирусът е доказан в специализирана лаборатория в София


В България е доказан първият случай на западнонилски енцефалит с местно заразяване, съобщава в.  “24 часа”. Става дума за 7-годишно дете, ухапано от комар в района на Северния парк в София, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Вирусът е доказан по време на острото протичане на инфекцията и след това в лабораторията по векторно-преносими инфекции в НЦЗПБ с ръководител проф. Ива Христова. Окончателните резултати са получени преди дни.

Детето имало оплаквания от главоболие, висока температура - към 39 градуса, болки в мускулите, лесна уморяемост. Имало и лек ситен обрив, характерен за западнонилската треска. Благодарение на съобразителността на семейството то бързо било заведено за изследване и диагнозата била поставена навреме.

Детето вече е излекувано, обясни проф. Кантарджиев. До момента у нас имаше 1 случай на нилска треска от миналата година при жена, завърнала се от Гърция. Западнонилският енцефалит се причинява от вирус, предаван чрез ухапване от комар. Само 20% от заразените вдигат температура, а под 0,5% развиват най-тежкото усложнение - енцефалит, каза още проф. Кантарджиев.

Коментари