Публикация

Кои лекарства вредят най-силно на черния дроб

Най-опасни са анаболите и антибиотиците, но дори и свободно продавания парацетамол може да доведе до чернодробни проблеми, предупреждава гастроентерологът доц. Владимир Андонов



Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Той е жизнено важен за храносмилателната система, играе значителна роля в метаболизма и изпълнява над 400 съществени функции в тялото. Наричат го лабораторията на човешкия организъм, тъй като над 90% от лекарствата, които ни се налага да приемаме, преминават през черния дроб. Въпреки невероятната си способност да се самовъзстановява, черният дроб често бива атакуван от безразборен прием на свободно продавани медикаменти.

Много голяма част от хората подценяват възможните странични действия на лекарствата и като цяло информираността на населението в това отношение е доста слаба, коментира гастроентерологът от Пловдив доц. Владимир Андонов.

Два са пътищата, по които става увреждането на черния дроб – обяснява специалистът - единият е чрез т.нар. цитолиза или разрушаване на чернодробните клетки, а вторият - чрез холестаза, или задръжка на жлъчни киселини в чернодробните клетки. Сравнително по-рядко има и комбинация от двата механизма.

Как черният дроб сигнализира при проблеми

Възможните симптоми, които могат да подскажат за проблеми с черния дроб, са тежест и болка в горната част на корема и в дясното подребрие. Симптоматични при медикаментозно чернодробно увреждане са също липсата на апетит, гадене и повръщане. Тези физически неразположения могат да се проявяват съвсем скоро след приема на лекарства или няколко седмици след това. Но в доста случаи липсват всякакви оплаквания и пациентът може изобщо да не разбере, че приеманите от него медикаменти създават проблеми, казва доц. Андонов.

Кои са опасните медикаменти

Има такива групи лекарства, за които се знае, че може да предизвикат медикаментозно увреждане на черния дроб. При тях е задължително в началото на приема или след няколко седмици да се направят контролни изследвания на чернодробните ензими. Особено внимание трябва да се обръща на черния дроб, ако се налага продължителен прием на парацетамол и антибиотици, подчертава гарстоентерологът.

Препоръчително е да се правят контролни чернодробни изследвания и при приемане на орални контрацептиви, както и много често прилаганите напоследък препарати за намаляване на холестерола. При по-голямата част от тях е задължително през няколко седмици да се прави контрол на чернодробните ензими.

Най-опасен обаче остава приемът на анаболни стероиди. Всеки, който се опитва да придобие желания външен вид с помощта на подобни медикаменти, застрашава здравето си извънредно, категоричен е доц. Андонов. Предвид физическото натоварване много е възможно хората, които взимат анаболни стероиди, да нямат изобщо оплаквания и тежките последици да се проявят внезапно. Анаболните стероиди причиняват задръжка на жлъчни киселини, а това увреждане може да има наистина доста тежки последици. Рискът е много висок, затова контролът на чернодробните ензими е абсолютно задължителен. 

Първа помощ при медикаментозно увреждане

Най-сигурно е спирането на медикамента, който го е предизвикал. При повишаване на чернодробните ензими задължително трябва да се включи и хепатопротектор и той да се приема в продължение на няколко седмици. Докаже ли се, че е настъпило медикаментозно увреждане на черния дроб, приемът на хепатопротектор трябва да продължи поне един-два месеца. При някои лекарства евентуалното увреждане зависи от дозата, но има и такива, при които е решаваща индивидуалната чувствителност на пациента.

Понякога дори приемането на една или няколко таблетки може да предизвика неблагоприятни последици за черния дроб. Никой не може да предскаже при конкретния човек как ще подейства даденото лекарство. Затова всичко е въпрос на наблюдение, контрол и в никакъв случай самолечение, особено когато става въпрос за продължително приемане на някакъв медикамент.

Комбинацията от лекарства и алкохол

Консумацията на всякакъв алкохол трябва да бъде спряна при прием на лекарства, особено на антибиотици. Няколко са причините – първо, нарушава се разграждането на приеманото лекарство и очакваният ефект няма да се постигне. И второ – алкохолът подсилва евентуалното увреждане на черния дроб, което би могло да се причини от лекарството.

Коментари