Публикация

HPV тестовете все по-предпочитани за скрининг на рак на шийката на матката

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е изключително често срещана. Повечето сексуално активни мъже и жени се заразяват поне веднъж в живота си с HPV, а някои и повече от веднъж.


Пикът на заразяване е малко след първия полов контакт.Инфекция с HPV е основната причина за възникване на рак на маточната шийка.

В световен мащаб се прилагат два основни похвата за ранното откриване на предракови и ракови увреждания в маточната шийка – цитонамазката и HPV тестът. И за двата метода се взимат клетки от шийката на матката, които се подлагат на изследване. Докато при цитонамазката се търсят абнормални клетки, HPV тестът проверява за наличието на ДНК на вируса. Първият клинично валидиран HPV тест в света е Digene HPVтестът на QIAGEN GmbH.

Според препоръките на Американския колеж на акушерите и гинеколозите (ACOG) профилактиката срещу рак на шийката на матката трябва да започне на 21-годишна възраст с цитонамазка. Ако при изследването не се откриват абнормални клетки, тестът трябва да се повтаря през 3 години, до навършване на 30-годишна възраст. За жените над 30 години се препоръчва да си правят и HPV тест успоредно с цитонамазката. При отрицателни резултати и от двата теста, повторно изследване следва да се прави на всеки 5 години.

През 2014 година е проведено изследване на Националния здравен институт в Мериленд,САЩ. Според данните отрицателният резултат от HPV тестa гарантира по-голяма сигурност от отрицателния резултат от цитонамазката. Това се дължи на факта, че HPV тестовете не подлежат на субективна интерпретация на резултатите, както е при цитонамазката. Именно за това, в много страни, като изследване за първоначален скрининг се използва HPV тестът.

Възползвайте се от намаление на Digene HPVтест: ТУК

Коментари