Публикация

Уникален успех: Китайци "поправят" гени, отговорни за тежки болести

Срастването на донорските и собствените гени се получило в 28 случая, но едва в 4 чуждите правилни гени заменили собствените, които предразполагат към болест


Докато в САЩ и Европа спорят етично ли е да се прави наука с експерименти върху ембриони, китайските учени са на път да отбележат забележителен прогрес. Наскоро екип от учени там се похвали, че е успял да редактира успешно човешка ДНК. Новината бе съобщена в престижното списание Nature. Китайските учени поясняват, че са използвали нежизнеспособни човешки ембриони, доставени от инвитро клиники.

Уникалният експеримент е проведен в университета Сун Ятсен в Гуанчжоу. Целта е била да се редактират гени, които предразполагат към тежки заболявания. Един от тях е генът, отговорен за β-таласемия (тежко заболяване на кръвта), като приложили техниката за генно редактиране CRISPR/Cas9. От 86 ембриона китайските учени избрали 71, от които 54 били използвани за генетичния тест. Срастването на донорските и собствените гени се получило в 28 случая, но едва в 4 чуждите правилни гени заменили собствените, които предразполагат към болест, съобщава списанието Protein & Cell, което публикува работата на учените.  

Въпреки успеха си, екипът прави извод, че науката още е далеч от момента, когато тази техника ще се използва за предотвратяване на тежки заболявания. 

„Докъде сме готови да стигнем, за да получим идеалния човешки организъм? 

Има линия, която не можем да престъпим, тъй като не знаем как промяната на ДНК може да се обърне за следващите поколение", казва проф. Джордж Дейли, като изразява мнението на повечето световни медицински светила. Обвиненията на колегите обаче не пречат на китайците да продължат работата си. Ние използваме само ембриони, които са неспособни да се развият, казва те. А технологията CRISPR позволява не само да се отстраняват лошите гени, които водят до тежки заболявания, но и да се добавят добри, които отговарят за интелекта и красотата, поясняват учените, които сега работят, за да оправят грешките в последното си проучване."Това е първият доклад за приложението на CRISPR/Cas9 върху човешки предимплантационни ембриони, което прави проучването забележително", казва Джордж Далей, биолог и специалист по стволовите клетки в Харвардския медицинския колеж в Бостън, Масачузетс. "Това проучване трябва да бъде сериозно предупреждение към всеки лекар, който си мисли, че технологията е готова за тестване върху болестни гени."

Коментари