Публикация

Диагностициране на алергичните болести при малки деца

Алергичните болести, включващи и бронхиалната астма, са най-често срещаните заболявания, основаващи се на генетична предразположеност.


 Алергичните заболявания засягат около 15-25% от населението, а броят им постоянно нараства. Поради тази причина ранната диагноза е много важна за определяне на правилно терапевтично поведение за предотвратяване на усложненията.

Общо казано, в медицинските и немедицинските среди, терминът “алергия” се използва много често, понякога неоправдано. Алергията е анормална реакция на организма, породена от излагане на едно или повече вещества, които нормално са безвредни и са понасят от болшинството хора. Веществата, предизвикващи алергични прояви се наричат алергени. При алергиите винаги съществува доказателство за имунен механизъм, с наличието или на антитела, или на клетки (лимфоцити I), които са част от защитната система на организма.

Това е важно за дефиниране на алергията, тъй като много от реакциите към медикаменти или храни не се основават на имунен механизъм и нямат алергичен характер. Най-често, при алергиите се констатира наличието в кръвта на засегнатите лица, на специален вид антитела: антитела IgE специфични за даден алерген. Когато голямо количество антитела IgE влязат в контакт със специфичния алерген, организмът отделя химични вещества, които са отговорни за симптомите на алергичната болест: ринорея (воднист носен секрет), запушен нос, сълзене, кихане, сърбеж и т.н. Повече информация на:

http://www.synevo.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%B...

Коментари