Публикация

Еньовден - обредност за здраве и сила през цялата година

Символиката на празника е свързана с билките и тяхната сила


Еньовче

Еньовден започва с нощта срещу празника, когато, според преданията, се срещат тъмните и светлите сили. Това е нощ, в която магьосници и самодиви варят лечебни билета и гадаят. На сутринта, по изгрев, който пръв зърне Слънцето, той ще е дарен със силата му, ще бъде здрав през цялата година.

Гадаенето, магичните ритуали и лекуването с билки и илачи води началото от дълбока древност. Дедите ни използвали ритуалността за съхранение и продължение на жизнения цикъл. Те вярвали, че на Еньовден звездите слизат на Земята и дават магична, лечебна сила на билките.

В нощта срещу празника жените варяли омайно биле на старо изоставено огнище. Ритуалът изисквал те да са без дрехи, за да имат максимално единение с природата. 

Използвали същите билки, които свързвали със самодивите: вратика, комунига, чемерика, тинтява, пелин, росен като към тях прибавяли и цветето на празника - еньовче. На някои билки променяли имената, съобразно магическото им действие: билката, която можела да раздели двама влюбени, наричали делянка, омразниче...

Символиката на цветята и билките на Еньовден е голяма, затова на този ден да берат магически растения, тръгвали всички, но най-вече жените и неомъжените девойки. Виели еньовси венци и връзвали букети с червен конец, наричали ги и ги оставяли през нощта под стряхата или на покрива. Ако на еньовското утро китката все още била запазила свежестта си,значи този ан когото е наречена ще се радва на крепко здраве.

После еньовските китки окичвали на различни места в дома - за здраве и да пазят от лоши сили. Еньовските билки са за хората - за здраве и крепкост.

Магическа е и росата на Еньовден, да се окъпеш в нея е здраве и сила, вярвали предците ни, да окъпе краката ти и да те зареди с енергия.

Еньовден е един от най-красивите и символични български празници. Бъдете здрави!

Еньовчето е билка, който във вид на запарка и чай е полезна за пречистване на черния дроб, бъбреците и помага в лечението на болести на щитовидната жлеза.

Извлек от еньовче:

 2 с.л.еньовче се заливат с 400 мл вряща вода, захлупват се и престояват така 1 час.

Пие се по 1 чаша дневно преди хранене, но задължително след консултация с лекар. Защото много билки помагат за едно, но могат да навредят на друго.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика здраве Еньовче билки билколечение Еньовден запарка от еньовче чай от еньовче

Коментари