Публикация

Министър Москов: Много болници, лошо здравеопазване

Здравният министър представи идеите си за реформа в здравеопазването на дискусионен форум, организиран от КРИБ


България е на първо място по лоша здравно-демографска среда. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на форум на тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“, организирана от КРИБ, предаде Агенция „Фокус“. „България е на първо място по смъртност в ЕС. Все още не можем да настигнем страните от съюза по детска смъртност, които стойности те са достигнали през 1995 година“, обясни Москов. Той допълни, че 13.1% от домакинствата са имали доходи под официалния праг на бедност през 2013 г. 

Министър Москов допълни, че от Министерството на здравеопазването се стремят към ефективност, а не към икономии и спестяване. „На базата на документа за реформа в здравеопазването, 2 от 4-те препоръки в сферата на здравеопазването към страната ни от страна на ЕК са премахнати“, коментира той. Министър Москов заяви, че страната ни има повече болници и легла от повечето страни в ЕС. Той уточни, че липсва интеграция на пациента на различните нива.

Министърът на здравеопазването поясни, че целите са подобряване на услугите на болниците, обвързване на финансиране с качеството, а не с ресурсите. „Общият брой болници е 338 в страната. „България има най-високият процент на хоспитализация от страните в ЕС“, допълни той и информира, че през 2013 година един от 4 българи е бил приет в болница.

"НЗОК, седнете и си направете добре разчетите". За това призова пък премиерът Бойко Борисов пред гостите на форума. Според премиера не е нормално ръководството на касата да иска всяка година допълнителни средства от порядъка на 300-400 млн. лв., а в същото време хората да не са доволни от качеството на здравеопазването. Борисов съобщи, че в момента се извършват 10-процентни съкращения на разходите в министерствата и на този фон НЗОК няма как да иска пари.

Той бил готов дори да се отреже средства, предназначени за строеж на магистрали, в името на здравето на хората, което "няма цена". "В здравеопазването влизат 8 млрд. лв. публични и частни средства и още толкова бих дал, ако хората кажат, че се лекуват добре".

 Вижте презентацията за здравната реформа на министър Петър Москов в прикачения файл. 

Прикачени файлове

Реформата в системата на здравеопазването

Коментари

Съгласна съм, че "не е нормално ръководството на касата да иска всяка година допълнителни средства от порядъка на 300-400 млн. лв., а в същото време хората да не са доволни от качеството на здравеопазването. "