Публикация

Има ли реална опасност да се заразите с нилска треска в България?

80% от заразените не развиват симптоми, но при 1% инфекцията може да стане на менингит или енцефалит, пояснява д-р Ангел Кунчев


80% от заразените със западнонилска треска нямат симптоми, докато при останалите 20% от пациентите тя протича като летен грип, обясни д-р Ива Христова (на снимката вляво) в репортаж за предаването "Здравей, България" по Нова ТВ. Тропическата инфекция отдавна е откривана в държавите около нас, но преди дни за първи път стана ясно, че и в България има заразен. Това е 7-годишно момиченце, което се зарази от ухапвания на комари в района на Северния парк. От тях кожата на детето се зачервила силно. След няколко дни то вдигнало температура до 38.5, като ден преди това било с главоболие. Редица тестове доказали наличието на вируса. Според специалиста един на пет души развиват висока температура, без връзка с други симптоми. 

Нилската треска се разпространява само чрез ухапване от комар. Усложнения като енцефалит или менингит се развиват рядко - едва при около 1% от случаите. Заболяването е тежко, но хубавото е това, че от 150 ухапани от болни комари, само един може да развие възпаление на мозъка, обяснява инспектор проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

От Столичната община, която трябва да пръска за комари, са отказали коментар за телевизията. От столичната здравна инспекция, която следи работата им, твърдят, че контрол има.

От инспекцията призовават гражданите да използват репеленти, за да се предпазят от ухапвания, както и да се обличат в по-светли дрехи. Майки, които прекарват повече време с малките си деца в парка, разказват, че количеството на комарите е огромно и "не се трае". Според главния държавен консултант по заразни болести д-р Ангел Кунчев (на снимката вдясно), ако се пръска както трябва, няма да има нужда от подобни мерки, тъй като колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска расте. 

Добрата новина е, че болестта не се предава от човек на човек

"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно. Няма как да останем остров без заболяването, при положение, че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор", обясни той.

Валежите също допринасят за това. Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много. "80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит", потвърди и д-р Кунчев.

Коментари

Петър  Галев
24 юни 2015 11:10

За съжаление, дори когато обработката е напълно добросъвестна, няма гаранция, че ще бъдем предпазени. Дори в най-богатите държави като Швейцария хората биват ухапвани от кърлежи и комари. За пореден път трябва са се убедим, че запазването на собственото ни здраве е преди всичко лична отговорност. Прехвърлянето й върху каквито и да е институции е несъстоятелно. Да, когато вече здравето е увредено, нямаме друг избор, освен да се обърнем към системата за здравеопазване.

Потресаващо е, че хората отиват в парка, уверени, че общината или институциите които отговарят за това са си свършили работата - напръскали са срещу кърлежи, бълхи и комари и когато се случи нещо такова, се оказва, че всъщност най-вероятно или не са взети необходимите мерки, или се е действало недобросъвестно.