Публикация

Липсват лекарства за онкоболните


Центърът за защита правата в здравеопазването сигнализира, че пациенти с онкологични заболявания  са оставени без лекарства.

Само за последната седмица на май над 10 болни са се обърнали към организацията с молба за съдействие и подкрепа.

На 31-годишна пациентка от болница „Царица Йоанна” не е доставен препаратът Алимпта. В единадесет случая оплакването е от липсата на медикамента Херцептин.
 
„Не знаем дали изборите или изначалната липса на достатъчно финансиране са причината за перманентния дефицит на лекарства за онкоболни.” – посочват от ЦЗПЗ, уточнявайки, че разполагат с цялата информация за това кога са предписани медикаментите, кога са съставени протоколи и кога исканията са постъпили в Министерството на здравеопазването.

„Във всички изброени случаи забавянето на МЗ е в степен, която заплашва да компрометира цялостното лечение на пациентите.” – уточнява Центърът за защита правата в здравеопазването.

По всеки  от сигналите за забавяне на отпускането на медикаментите е отправено писмено запитване до министъра на здравеопазването.

„Даваме си сметка, че това не са всички случаи на забавено отпускане на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства. Затова призоваваме министъра на здравеопазването и неговите заместници да прекратят предизборните си ангажименти, докато не сложат ред в лекарствоснабдяването по Наредба 34. Предизборната игра може и да е важна за тях, но в случая си играят със здравето и дори живота на стотици, ако не и хиляди болни.” – посочва Центърът за защита на правата в здравеопазването.
 

Коментари