Публикация

Какво знаем за емоционалната интелигентност (ВИДЕО)

Колко са важни емоциите. Разговор за емоционалната интелигентност за личностното ни и кариерно развитие


Поли Фистолера за емоционалната интелигентност - едно интервю за тв 7

Емоционалната интелигентност измерва коефициента на емоциите. Докато IQ - коефициентът на интелигентност остава почти непроменен цял живот, коефициентът на емоционална интелигентност се променя.

Ако коефициентът на интелект е добре да бъде висок, при коефициентът на емоционална интелигентност е добре да бъде балансиран. Ако в скалата от 70 до 130 се намираме някъде към 80-90,наблюдаваме към 15 умения. А уменията, както знаем се научават и от-учават.

Когато липсват основни умения на емоционалната интелигентност като:

- взимане на решения;

- емпатия;

- справяне със стреса;

- осъзнаване на собствените си възможности;

- самочувствие;

- разбирането на емоциите;

- изразяване на емоциите,

тогава е нужно да се наблегне на емоционалната интелигентност, за да може да се съчетае с тази интелигентност, която вече сме придобили и измерваме с IQ-то.

Още за емоционалната интелигентност, нейното отражение върху кариерното развитие на човека, закономерността интелект - емоционална интелигентност, връзката й с корпоративната психология,  може да видите във видеото от гостуването ми ТВ 7 ТУК

Коментари

Тина Малинова
2 юли 2015 15:07

това че емоциите владеят мен, а не аз тях, значи ли че нямам никакъв шанс за израстване...

Здравейте Мария, на моята страница във фейсбук BISEI, има публикувани много текстове по темата. На уебсайта също има информация за тесовете. Ще публикувам и събитията , в които обяснявам подробно какво е ЕИ и защо ни е нужно да я измерваме. Поздрави