Публикация

Американската медицинска асоциация гласува резолюция против произволния отказ от ваксини

На фона на епидемията от морбили в Калифорния, стана ясно, че за последните 20 г. броят на случаите на освобождаване от имунизации по философски или религиозни причини почти се е удвоил


Делегатите на Американската медицинска асоциация (AMA) гласуваха резолюция в подкрепа на законодателството, което забранява отказа от имунизации при липса на медицински съображения. Мнението на експертите е, че такива откази застрашават общественото здраве. "Проблемът представлява зараждаща се криза в областта на общественото здраве ", заяви Чарлз Бароун, делегат, който говори от името на Американската академия по педиатрия (AAP). По думите му двете организации – AMA и AAП, трябва да дадат твърд отпор на претенциите за освобождаване от имунизации по немедицински показания. Педиатрите съобщават за родители на деца, които страдат от имунодефицити или които са били лекувани от рак, които искат да знаят на какъв риск се излагат техните деца за заразяване с опасни ваксинопредотвратими заболявания в техните детски градини, училища и обществени места, казва той.

По време на дебата преди гласуването на резолюцията на AMA стана дума за епидемията от морбили, която започна в Калифорния през декември 2014 г. и се разпространи в няколко държави. Повечето от заболелите не са имунизирани. 

Дейв Кандиф, делегат от Олимпия, Вашингтон, аргументира така необходимостта от вземане на позиция: "Това е като да се вземе решение относно максималната скорост за шофиране по магистралите. Допустимо ли е да се изтъкват дълбоки убеждения като извинение за превишената скорост?" Сандра Фрайхофер, която се изказа от името на Съвета на науката и общественото здраве, посочи, че за последните 20 г. броят на случаите на освобождаване от имунизации по философски или религиозни причини почти се е удвоил.

В момента само два щата - Западна Вирджиния и Мисисипи - не позволяват философски или религиозни изключения по отношение на осигурените от държавата имунизации. В няколко други щатове има опити за прокарване на законодателство, което да регламентира изключенията. Шарън Хирш, делегат на Американския Академия на детска и юношеска психиатрия, каза, че приветства гласуването на AMA и се надява, че то ще помогне да се разсеят митовете за вредите от имунизациите: "Шири се голяма дезинформация за вредата от ваксините, която не е научно обоснован." Акцията на AMA включва здравните работници, става ясно от резолюцията. Здравните специалисти, които пряко се грижат за пациентите, ще имат задължението да извършват имунизация при липса на показания за освобождаване по медицински причини.

Medscape Medical News

Коментари