Публикация

ВМА връща пациенти, изчерпани са лимитите

Мярката е временно до края на месеца, поясниха от ръководството на лечебното заведение пред Нова телевизия.


Изчерпан лимит на бюджета за планов прием и изследвания принуди лекарите във Военна болница в София да връщат пациенти. Мярката е временно до края на месеца, поясниха от ръководството на лечебното заведение пред Нова телевизия. За проблемите на пациентите сигнализира Петър Бунев. Баща му трябвало да бъде приет днес във ВМА за важно изследване. Пред кабинета обаче ги чакала изненада. 

„В  8 часа бяхме тук с документите. Излезе сестрата извика няколко души и в един момент каза, че имало заповед на шефа на болницата да няма прием, тъй като били изчерпани лимитите”, разказа пред камерата Петър Бунев. Медиците отложили хоспитализацията на възрастния мъж за следващия петък. „Той от един месец не може да се храни и никой не знае какво му е”, разказва притесненият син. 

Само за вчера ВМА е отпратила близо 100 болни. Ако те бяха приети, лечебното заведения щеше да задлъжнее с още 100 хил. лева - пари, които Касата няма как да му изплати. Месечният лимит на болницата, за който фондът плаща, е бил изчерпан още вчера - една седмица преди края на юни.

„Миналият месец достигнахме лимита 2 дни преди края на месеца, което не наложи да затваряме болницата, но сега твърде рано го достигнахме”, обясни проф.Венцислав Мутафчийски, заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на ВМА. 

Надлимитната дейност на ВМА до момента е близо 600 000 лева. „Не можем да си позволим да продължим така, ще трябва да ограничим приема”, заяви ген. Николай Петров, началник на ВМА.

Спешните пациенти няма да бъдат връщани. Болните, чието състояние не изисква неотложна медицинска помощ обаче ще трябва да чакат. Методиката, по която Здравната каса плаща на болниците, беше въведена с цел икономии. Само че разпределението на парите между болниците не отчита факта, че в някои от тях се лекуват най-тежките и сложни случаи от цялата страна. Клиниките там са последна надежда за адекватна помощ на пациентите. Пациенти ще бъдат връщани и утре.

Коментари