Публикация

Светът продължава битката с пасивното пушене

Резултатите от изследване на учени от Харвард на повече от 32 хиляди пасивни пушачки показа, че жените, които редовно са подлагани на тютюнев дим на работното си място и у дома, страдат почти два пъти по често от сърдечносъдови заболявания


Пасивното пушене е толкова вредно, колкото и активното

В последните години се появяват все повече данни за вредата, която пушачите нанасят не само на себе си, но и на околните. Преди седем години Американската агенция за опазване на околната среда публикува доклад, в който се казва, че всяка година 3 хиляди американци заболяват от рак на белите дробове в резултат от пасивното пушене. В доклада обаче не се споменава за другите заболявания, които могат да бъдат предизвикани от пасивното пушене. В САЩ вече се появиха няколко изследвания за влиянието на цигарения дим върху непушачите. 

Твърденията на специалистите предизвикват сериозна тревога. 

В резултат на пасивното пушене, се казва в последния доклад на Калифорнийската агенция за опазване на околната среда, всяка година от сърдечни болести умират до 62 хиляди души. По същата причина 2700 деца умират от така наречения синдром на внезапна детска смърт. Значително се повишава рискът не само от диагнозата рак на белите дробове, но и от други видове злокачествени заболявания.
Увеличава се и рискът от спонтанен аборт. Бременните жени, които са изложени на цигарен дим, често раждат деца с различни дефекти, преди всичко невро-психични, както и деца с тегло под нормата.
Установено е, че над 50 съставки на тютюневия дим са канцерогенни, 6 съставки влияят пагубно на репродуктивната способност, както и на общото развитие на детето. Вдишването на тютюнев дим е най-опасно за малките, принудени да свикват с порока от раждането си. Заради пасивното пушене от 8 до 26 хиляди деца развиват астма, от 150 до 300 хиляди заболяват от бронхит, като от 7500 до 15 600 деца се хоспитализират, а от 136 до 212 от тях умират.

Резултатите от изследване на учени от Харвард на повече от 32 хиляди пасивни пушачки показа, че жените, които редовно са подлагани на тютюнев дим на работното си място и у дома, страдат почти два пъти по често от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които не вдишват цигарен дим. Ако това се случва само епизодично, показателят на заболеваемостта спада до 1,58.
Според данни на Американската кардиологична асоциация тютюнопушенето у дома се отразява крайно неблагоприятно на децата с високо ниво на холестерол в кръвта. Цигареният дим намалява съдържанието на полезния холестерол, който пази от сърдечни заболявания.

Именно тези изводи на медиците инициираха серия от съдебни процеси срещу тютюневите компании в цяла Америка

Коментари