Публикация

МБАЛ Бургас купува нови апарати за Отделението по хемодиализа

Пет нови апарата за хемодиализа купува бургаската болница. Това реши на заседание вчера (24 юни 2015 г.) Съветът на директорите на МБАЛ Бургас.


Пет нови апарата за хемодиализа купува бургаската болница. Това реши на заседание вчера (24 юни 2015 г.) Съветът на директорите на МБАЛ Бургас. Предложението бе мотивирано от изпълнителния директор д-р Георги Матев с амортизацията на сега съществуващата апаратура. За подмяна настоява в свое писмо и пациентска организация на диализно болните. За покупката на апаратите ще бъде обявена обществена поръчка, след експертно решение за характеристиките, които те трябва да притежават.

Сега Отделението по хемодиализа разполага с 29 работещи апарата и няколко резервни, които постоянно се ремонтират. Последните нови са купувани през 2009 г. Медицинските стандарти изискват всеки апарат да не бъде използван повече от 30 000 часа и голяма част от апаратите вече са ги надхвърлили. На месец в Отделението се извършват между 2100 и 2300 сеанса хемодиализа. Това е единственото подобно отделение в цялата област, а през лятото тук идват на диализа и много наши и чужди туристи. Броят на диализно болните расте непрекъснато, планира се и разширение на отделението с нова зала, в която да се разположат и нови постове.

Съветът на директорите се запозна с вече готовите проекти за ремонт на Спешно отделение и Шокова зала, както и с договора между Министерството на здравеопазването и МБАЛ Бургас, с който се отпускат целеви средства за ремонт на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център). За него са отделени 600 000 лева. Половината от сумата вече е преведена и обществената поръчка за ремонта стартира всеки момент.

Коментари