Публикация

АНКЕТА: Одобрявате ли идеята за прехвърлянето на дейности от болничната към доболничната помощ?

CredoMedia пита лекарите за мнение по важни въпроси в здравеопазването. Отговорите и коментарите ще изпратим до институциите


Заради очертаващия се дефицит на НЗОК от около 200 млн. лв. накара екипа на министър Петър Москов да търси решения за спестяване на средства. Едно от тях е изваждането на дейности от болничната към доболничната помощ. Зам.-министър Бойко Пенков поясни, че се обсъжда вариант - т.нар. амбулаторен случай, който се решава в болница. Това означава, че на лечебното заведение се дава право да извършва високоспециализирани изследвания, които в момента се правят в болнични условия. Те пак ще бъдат в рамките на болницата, но без пациентът да лежи в нея. Става дума изследванията да се правят от същите специалисти, които ги правят в момента, със същата компетентност, квалификация и снабдяване с апаратура, пояснява зам.-министър Пенков.

Затова CredoMedia започва серия от анкети, с които питаме лекарите за мнение по важни въпроси в здравеопазването. Отговорите и коментарите ще изпратим до институциите. Гласувайте и Вие! 

Коментари

Ина  Димитрова
26 юни 2015 09:20

За пациентите е все едно къде ще се извършват тези дейности, важното е да са достъпни и качествени. Ако ще се спестят пари, без да се губи качество, промяната трябва да се направи.