Публикация

Наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2015 г.

В навечерието на Еньовден - професионален празник на фармацевтите, Българският фармацевтичен съюз награди продукти на 7 компании


7 фармацевтични компании получиха наградите на Българския фармацевтичен съюз на продукти на 2015 г. Те бяха връчени на тържествената церемония за откриване на Българските фармацевтични дни.

В категорията "Лекарствен продукт по лекарско предписание" наградата Бьорингер Ингелхайм за Pradaxa. Резултатите относно безопасността и ефективността му в мащабно проучване на FDA показаха пърно съответствие с реалната практика, заяви проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, който връчи наградата. Pradaxa предлага по-добра защита срещу мозъчно-съдова болест, която е едно от най-значимите социални заболявания.

В категорията "Лекарствен продукт без лекарско предписание" наградата бе присъдена на Санофи-Авентис България за продукта Magne B6. Той успешно повлиява нервност, раздразнителност, тревожност и други състояния, които са резултат от дефицит на магнезий в организма. Възможността подобни значими здравословни проблеми да бъдат повлияни и лекувани с доказан лекарствен продукт без лекарско предписание, дава съвременния облик на достъп до лечение, каза маг.-фарм. Петър Стамберов, председател на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз, който връчи наградата.

GeloMyrtol Forte на Фьоникс Фарма получи наградата за растителен лекарствен продукт на 2015 г.  Той е с естествен растителен произход, разработен на базата на етерични масла, а комплексното му действие е доказано чрез множество фармакологични и клинични проучвания. Приеман в ранните стадии на заболяването, той намалява  необходимостта от употребата на антибиотици.

"За нас е голяма голяма чест, че GeloMyrtol Forte получи наградата на 2015 г., заяви за CredoWeb Деница Богацевска, директор "Ексклузивно представителство" в компанията. - Мисията ни е да даряваме здраве и сме много щастливи, че БФС е редом до нас. Посвещаваме наградата на всички, които със своята целеустременост и всеотдайност стоят в основата на този успех." 

OMRON CompA на К и Б Интернешънъл бе обявен за най-добро медицинско изделие за 2015 г. Мощният компресорен инхалатор се използва широко в профилактиката на редица респираторни заболявания и е незаменим помощник у дома при лечението на астма, ХОББ и други социално значими заболявания на дихателната система. К и Б Интернешънъл вече 23 г. представлява утвърдената японска марка OMRON на българския пазар. 

LАСTACARE на Актавис бе обявена за хранителна добавка на годината. Тя е един от най-предпочитаните от фармацевтите пробиотици заради уникалните си характеристики, иновативната си технология и специфичния подход, каза маг.-фарм. Саад Алуани, член на УС на БФС. Продуктите от серията LACTACARE са с добавена стойност, защото освен клинично доказани пробиотични щамове съдържат пребиотик, витамини и минерали.  LACTACARE беше отличена благодарение на иновативната концепция за лансиране на пазара 5 специално разработени продукта, насочени към специфичните нужди на пациента, уточни Свилен Стрезов, директор Маркетинг продукти без лекарско предписание (на снимката), на церемонията по награждаването. Тя е базирана на 4 основни идеи:

  • Универсален пробиотик не съществува, защото всяко състояние се нуждае от индивидуален подход и всеки пробиотик следва да съдържа специално подбрани щамове, повлияващи специфичните състояния;
  • Ефективният пробиотик трябва да съдържа клинично проучени и доказани щамове;
  • Ефективният пробиотик съдържа живи и в достатъчно големи количества бактерии;
  • Иновативна технология на производство и съхранение, която трябва да гарантира достигането на жизненоспособни бактерии (колонии-формиращи единици CFU)

Всеки продукт от серията съдържа различни щамове млечнокисели бактерии във висока концентрация, което гарантира тяхната ефективност.

Победител в категорията "Българска иновация" е продуктът Proviotic на Севекс фарма. Той е 100% натурален, на зеленчукова основа, в него няма никакви химикали, никакви алергени, изтъкнаха създателите му. Вече се продава в Манхатън, в Сингапур. Амбициите са скоро да стане и лекарство. Характеризира се с ефикасност, безопасност, уникалност и иновативност, каза проф. Рахамин Шекерджийски, председател на  Експертната комисия по избора (вляво на снимката). 

В категорията "Козметичен продукт" наградата бе присъдена на Лаборатоар Биодерма България за продукта Sеbium Global. Той е първият дерматокозметичен продукт, който ликвидира последствията и атакува биологичната картина на акнето. Оценката на специалистите за него е, че благодарение на глобалното си действие постига отлични резултати и трайно подобрява състоянието на акнетичната кожа, изтъкна маг.-фарм. Велина Григорова, председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хранене и диететика Награди на Българския фармацев Награди на БДФ за 2015 Български фармацевтични дни 2

Коментари

Лилия Благоева
25 юни 2015 19:40

Биодерма да ме извиняват ама за нищо не стават антиакнеичните им продукти. Авен са номер 1