Наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2015 г.
Български фармацевтичен съюз (БФС)
Български фармацевтичен съюз (БФС)
Организация
Наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2015 г.

Наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2015 г.

В навечерието на Еньовден - професионален празник на фармацевтите, Българският фармацевтичен съюз награди продукти на 7 компании

7 фармацевтични компании получиха наградите на Българския фармацевтичен съюз на продукти на 2015 г. Те бяха връчени на тържествената церемония за откриване на Българските фармацевтични дни.

В категорията "Лекарствен продукт по лекарско предписание" наградата Бьорингер Ингелхайм за Pradaxa. Резултатите относно безопасността и ефективността му в мащабно проучване на FDA показаха пърно съответствие с реалната практика, заяви проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, който връчи наградата. Pradaxa предлага по-добра защита срещу мозъчно-съдова болест, която е едно от най-значимите социални заболявания.

В категорията "Лекарствен продукт без лекарско предписание" наградата бе присъдена на Санофи-Авентис България за продукта Magne B6. Той успешно повлиява нервност, раздразнителност, тревожност и други състояния, които са резултат от дефицит на магнезий в организма. Възможността подобни значими здравословни проблеми да бъдат повлияни и лекувани с доказан лекарствен продукт без лекарско предписание, дава съвременния облик на достъп до лечение, каза маг.-фарм. Петър Стамберов, председател на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз, който връчи наградата.

GeloMyrtol Forte на Фьоникс Фарма получи наградата за растителен лекарствен продукт на 2015 г.  Той е с естествен растителен произход, разработен на базата на етерични масла, а комплексното му действие е доказано чрез множество фармакологични и клинични проучвания. Приеман в ранните стадии на заболяването, той намалява  необходимостта от употребата на антибиотици.

"За нас е голяма голяма чест, че GeloMyrtol Forte получи наградата на 2015 г., заяви за CredoWeb Деница Богацевска, директор "Ексклузивно представителство" в компанията. - Мисията ни е да даряваме здраве и сме много щастливи, че БФС е редом до нас. Посвещаваме наградата на всички, които със своята целеустременост и всеотдайност стоят в основата на този успех." 

OMRON CompA на К и Б Интернешънъл бе обявен за най-добро медицинско изделие за 2015 г. Мощният компресорен инхалатор се използва широко в профилактиката на редица респираторни заболявания и е незаменим помощник у дома при лечението на астма, ХОББ и други социално значими заболявания на дихателната система. К и Б Интернешънъл вече 23 г. представлява утвърдената японска марка OMRON на българския пазар. 

LАСTACARE на Актавис бе обявена за хранителна добавка на годината. Тя е един от най-предпочитаните от фармацевтите пробиотици заради уникалните си характеристики, иновативната си технология и специфичния подход, каза маг.-фарм. Саад Алуани, член на УС на БФС. Продуктите от серията LACTACARE са с добавена стойност, защото освен клинично доказани пробиотични щамове съдържат пребиотик, витамини и минерали.  LACTACARE беше отличена благодарение на иновативната концепция за лансиране на пазара 5 специално разработени продукта, насочени към специфичните нужди на пациента, уточни Свилен Стрезов, директор Маркетинг продукти без лекарско предписание (на снимката), на церемонията по награждаването. Тя е базирана на 4 основни идеи:

  • Универсален пробиотик не съществува, защото всяко състояние се нуждае от индивидуален подход и всеки пробиотик следва да съдържа специално подбрани щамове, повлияващи специфичните състояния;
  • Ефективният пробиотик трябва да съдържа клинично проучени и доказани щамове;
  • Ефективният пробиотик съдържа живи и в достатъчно големи количества бактерии;
  • Иновативна технология на производство и съхранение, която трябва да гарантира достигането на жизненоспособни бактерии (колонии-формиращи единици CFU)

Всеки продукт от серията съдържа различни щамове млечнокисели бактерии във висока концентрация, което гарантира тяхната ефективност.

Победител в категорията "Българска иновация" е продуктът Proviotic на Севекс фарма. Той е 100% натурален, на зеленчукова основа, в него няма никакви химикали, никакви алергени, изтъкнаха създателите му. Вече се продава в Манхатън, в Сингапур. Амбициите са скоро да стане и лекарство. Характеризира се с ефикасност, безопасност, уникалност и иновативност, каза проф. Рахамин Шекерджийски, председател на  Експертната комисия по избора (вляво на снимката). 

В категорията "Козметичен продукт" наградата бе присъдена на Лаборатоар Биодерма България за продукта Sеbium Global. Той е първият дерматокозметичен продукт, който ликвидира последствията и атакува биологичната картина на акнето. Оценката на специалистите за него е, че благодарение на глобалното си действие постига отлични резултати и трайно подобрява състоянието на акнетичната кожа, изтъкна маг.-фарм. Велина Григорова, председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България. 

Мнения

25 юни 2015 19:40
Лилия Благоева
25 юни 2015 19:40

Биодерма да ме извиняват ама за нищо не стават антиакнеичните им продукти. Авен са номер 1