Публикация

Ярка светлина за по-добър секс


Италиански учени откриха, че различни сексуални разстройства, несвързани с увреждане на половата система, могат да бъдат лекувани чрез ярка светлина.

Учени от университета в Сиена решили да експериментират подобна терапия, стъпвайки на доказания факт, че епифизата /жлезата, регулираща биологичния  цикъл/, може да потиска репродуктивната система.
Според учените най-вероятно това въздействие става на много нива, тъй като рецептори за хормона на епифизата мелатонин са открити в хипоталамо-хипофизната система, контролираща целия хормонален фон, и непосредствено в половите жлези.

Освен това се предполага, че мелатонинът увеличава производството на пролактин – хормон, който може да предизвика сексуални разстройства. Учените решили да експериментират с лечение чрез ярка светлина, тъй като мелатонинът се произвежда в тъмната част на денонощието.

Доброволците били подлагани на 30-минутна „светлинна” терапия веднага след събуждането сутрин. Изследователите подчертават, че получените много добри резултати предстои да бъдат потвърдени  в рамките на по-нататъшни проучвания.

Коментари