Публикация

Не трябва да позволим на косата да боледува през лятото

​Душата жадува за слънце и море, но пък косата страда от тях.


Грижи за косата през лятото

Лятното слънце е като свръхмощен сешоар. Горещините изтощават гривата, тя губи блясък и изтънява. Хлорът в басейна я накъсва, а солта в морето дърпа цялата й влага.

Слънцезащитните продукти трябва да се използват през цялото лято, не само на плажа, но и в града, и в планината. Косата иска ваканция от сешоара, пресата и машата. Добре е да изсъхва сама, но не и на жаркото слънце, тъй като така се уврежда косъмът и се съсипва цветът. След морето или басейна е добре да се изплаква с минерална или питейна вода.

Гребенът и четката се използват по-често през лятото, за да се масажира скалпът и да се подобри кръвообращението. Шапката не е просто моден аксесоар, но и важен гард от изсушаващите лъчи.

Сложните прически допълнително изтощават косата. Късите прически са за предпочитане в горещините, а на дългите през месец им се подрязват цъфналите краища. Най-подходящите фризури са опашката, плитката и кокът, които не позволяват косата да стърчи във всички посоки.

Боядисването не е добра идея точно преди отпуската, тъй като избраният нюанс бързо ще се промени и обезсмисли. През лятото косата е лишена от влажност, затова е за предпочитане естествената козметика. Боята, пяната, лаковете и геловете допълнително я изсушават, но ако не може без тях, добре е те да имат UV филтри.

Козметичните продукти за слънцезащита запазват жизнеността, здравината и блясъка на косата. Те образуват невидим защитен филм и предпазват от бързо изсушаване. Обикновено съдържат метални оксиди, които предпазват косъма от прегряване, както и различни овлажняващи съставки като пантенол, протеини, жожоба, алое вера и други.

В жегите е необходим шампоан без сулфати. Летните шампоани съдържат и UV филтри, копринени протеини, масла, алое вера, кокосово мляко. Освен шампоаните за честа употреба се предлагат и такива за дълбоко почистване, които отстраняват остатъците от пясък и морска сол. Шампоаните с коприва, с морски водорасли, с витамините А, С и Е, с цинк също са подходящи през лятото. Друг вариант е бебешки шампоан или пък разреден с балсам.

Маска след всяко измиване на косата е задължителна, за предпочитане със съдържание на витамините А, E, C, пантенол и копринени протеини. Балсамът също е препоръчителен, особено за сухи или къдрави коси, защото помага за разресването, придава мекота и осигурява необходимата влага.

Козметичните салони предлагат специални процедури за предпазване от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Те се състоят във възстановяване на структурата на косъма, овлажняване с различни маски, в които има кератин, масло от пшенични зародиши и от жожоба.

Някои центрове предлагат така нареченото «биоламиниране» на коса – процедура, при която се нанася специален тънък целулозен слой, който осигурява защита на косата и придава блясък.

Олио от жожоба, втрито в краищата на косата, помага за нейното омекване и прави чудеса за вълнистата грива. Може да се ползва като терапия преди измиване или като предпазител на сухи краища за през деня.

Маслото от пшеничен зародиш овлажнява и укрепва косата, премахва цъфтенето. Маслото от сладък бадем е особено подходящо за слаба и чуплива коса, но предпазва и от ултравиолетовите лъчи.

Зехтинът е подходящ за възстановяване на изтощена коса и предотвратява появата на цъфнали краища. Маската от кисело мляко също е много полезна за косата през лятото, тъй като освежава и чисти скалпа.

Блондинките могат да заложат на лайката, която изсветлява косата, има и антисептични свойства и придава блясък.

Но водата е най-добрият овлажнител на тялото и косата. Добре е в горещините да се пие много вода, да се хапват пресни плодове и зеленчуци.

Коментари