Публикация

Горещият чай увеличава риска от рак на хранопровода

Ирански учени са открили, че пиенето на много горещ чай повишава риска от рак на хранопровода...


Ирански учени са открили, че пиенето на много горещ чай повишава риска от рак на хранопровода, съобщи [[i]]Би Би Си[[/i]].

Проучването, публикувано [[i]]British Medical Journal[[/i]], разкрива, че напитки с температура около или над 70 градуса по Целзий повишават опасността от злокачествено заболяване.

Добавянето на мляко в чая (практика в някои западни страни) го охлажда дотолкова, че да елиминира риска.

Ракът на хранопровода е резултат предимно от употребата на цигари и алкохол, но има държави, в които консумацията им е ограничена и въпреки това се наблюдават много случаи на заболяването, които досега бяха необясними.

Освен температурата на чая е от значение и скоростта, с която се пие, допълват учените. Изпиването на една стандартна чаша чай по-малко от 2 минути, след като е налят, увеличава риска 5 пъти.


[[b]]
[[i]]health.bg[[/i]][[/b]]

Коментари