Публикация

Проф. Нийшлаг: Недостигът на тестостерон уврежда целия организъм

Недостигът на тестостерон се отразява не само на сексуалната функция на мъжа, но и на мозъка, мускулите, костите, кръвта...


Недостигът на тестостерон се отразява не само на сексуалната функция на мъжа, но и на мозъка, мускулите, костите, кръвта, оказва влияние върху всички органи в човешкото тяло.
Смъртността сред мъжете с дефицит на тестостерон е два пъти по-висока, отколкото при тези с нормален хормонален баланс.

Това заяви на пресконференция германският професор Еберхард Нийшлаг, който пристигна у нас, за да участва в Първия интердисциплинарен международен симпозиум по проблемите на мъжкото здраве.
Форумът ще се проведе на 28 март в хотел „Кемпински”.

Тестостероновият дефицит често остава недиагностициран и нелекуван, подчертават специалистите. Той е причина за появата на симптомите на мъжкия климакс, но засяга и млади хора.

При мъжете над 40 години от недостиг на тестостерон страдат между 16 и 26%. Във възрастовата група до 40 години засегнатите са 1-2 процента. В САЩ и Европа 80 процента от засегнатите се подлагат на лечение, докато в България медицинска помощ получават 10 на сто.

Съвременната медицина разполага с ефективни методи на лечение, които през последните 3 години се прилагат успешно и у нас.

Чрез инжектиране на синтетичен тестостерон в рамките на година се възстановява хормоналният баланс, както и естествената способност на организма да го поддържа. Курсът на лечение включва 4 или 5 инжекции.
Разработена е и гелообразна форма за външно приложение. Гелът се нанася само върху раменете и корема, но не по гениталиите.

Специалистите подчертават, че не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси консултация с уролог или ендокринолог, който да прецени дали хормонозаместителната терапия е подходяща в конкретния случай.

Установена е връзка между тестостероновия дефицит и т. нар. метаболитен синдром, който засяга все повече хора по света, поясни доц. Владимир Христов, ръководител на Отделението по ендокринология в Александровската болница.
Проявите на метаболитния синдром са наднормено тегло, повишено артериално налягане, нарушения в мастната обмяна и смущения във въглехидратната обмяна, водещи до диабет.

Специалистите съветват нивата на тестостерона да се изследват не само при смущения в сексуалната функция, но и при наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми, диабет, остеопороза, депресивни състояния, раздразнителност.


[[i]][[b]]Илиана Славова[[/b]][[/i]]

Коментари