Публикация

Доброкачествена простатна хиперплазия /увеличена простата/ - симптоми и лечение

Увеличената простата води до проблеми с уринирането - проф. Димитър Младенов, началник на отделението по Обща урология към МБАЛ "Александровска"


Това не е заболяване, а състояние, което бавно и постепенно прогресира във времето. Всички мъже над 50 години трябва да се грижат за своята простата, като веднъж в годината трябва да направят контролен преглед при специалист-уролог. Заедно с това се препоръчва да изследват стойностите на простатно-специфичния антиген, а специалистът уролог да направи ректално туширане. Това дава ориентир дали пациентите имат наистина оплаквания, в какво състояние е простатната им жлеза и каква нужда имат от лечение и грижа. На 50 години боледуват 50% от мъжете, а на 60 г. - 60%. Ако на100 години пациентът няма доброкачествена простатна хиперплазия, се счита, че би имал карцином на простатната жлеза.

Вижте повече във видеото с проф. Димитър Младенов.

Коментари

Обикновено личните лекари изпращат при профилактичния преглед за изследване на PSA и ехография при уролог, но и всеки сам може да си направи изследване на PSA в лаборатория. На свободни цени е около 15 лева.

Много мъже подценяват важността на профилактичните прегледи, а след 50 е задължително да си проверяват простатата.