Публикация

Как въглехидратната обмяна влияе на бременността?

Автори : д-р Веселина Яначкова и д-р Едит Харангозо - Медицински комплекс "Д-р Щерев"


Нарушенията във въглехидратната обмяна са едни от често срещаните проблеми сред хората в репродуктивна възраст. Затова допринасят наднорменото тегло, заседналият начин на живот, фамилната предразположеност, съпътстваща артериална хипертония, нарушенията в нивата на холестерола и триглицеридите, и т.н. Изключително важно е да се познават добре рисковите фактори, които могат да доведат до промяна в метаболитния статус на бъдещата майка и да се положат усилия в посока на тяхното елиминиране. Това ще благоприятства значително положителния ход на бременността и ще сведе до минимум възможността за възникване на усложнения отстрана на майката и детето.

Затлъстяването е един от рисковите фактори за възникване на овулаторни проблеми. За това допринася хормоналният дисбаланс, с който е свързано. С него могат да се свържат и повишена честота на спонтанни аборти и като цяло неблагоприятният изход за една бъдеща бременност.

Затлъстяването е причина за развитие на т. нар. инсулинова резистентност. Това е състояние, при което инсулинът не може да осъществява добре своя основен ефект - да вкарва глюкозата в клетките. Хроничната инсулинова резистентност се задълбочава, когато жената забременее, тъй като бременността е състояние на физиологична инсулинова резистентност. За него допринасят особено и плацентата, и отделяните от нея хормони – плацентарен лактоген, соматотропен хормон и т.н.

Всичко това може да увеличи риска за развитие на захарен диабет по време на бъдещата бременност, поради което активно се препоръчва на всички жени с наднормено тегло, планиращи да станат майки, да положат усилия в посока редукция на телесна маса преди стартиране на опитите за зачеване. Това значително ще намали риска от възникване на диабет, артериална хипертония, (в частност усложнението прееклампсия), както и усложнения за плода в хода на бременността.

Нарушения в обмяната на въглехидратите

1. Захарен диабет - представлява група от метаболитни заболявания, характеризиращи се с висока кръвна захар, която е резултат от нарушение в инсулиновата секреция, инсулиновото действие или и в двете. Според класификацията на Световната здравна организация (СЗО), различаваме следните типове захарен диабет:

тип 1 или диабет на младата възраст, дължащ се на абсолютен инсулинов дефицит;

тип 2 захарен диабет, който е резултат на нарушена инсулинова секреция или действие;

тип 3 захарен диабет, обединяващ различни заболявания, протичащи със захарен диабет;

тип 4 - т.нар. гестационен захарен диабет или диабет с първа изява по време на бременност.

2. Съществуват две допълнителни състояния, които също отразяват неадекватна обмяна на глюкозата в организма. Това са:

Нарушен въглехидратен толеранс (НГТ)– дефинира се като кръвна захар на 2-ри час след ОГГТ (орално глюкозо-толерантен тест) между 7,8 ммол/л и 11,0 ммол/л

Нарушена глюкоза на гладно (НГГ) – кръвна захар на гладно между 6,1 ммол/л и 6,9 ммол/

Тези две състояния се наричат “предиабет“ и са рискови фактори за развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания в бъдеще (БДЕ 2013).

По данни на СЗО в световен мащаб над 1,5 млн. жени в репродуктивна възраст са със захарен диабет, като броят им нараства с 1-2 % годишно. За това изключително допринася затлъстяването, което все по-често се наблюдава сред младата популация. Захарният диабет тип 1 сред жени във фертилна възраст е 0,3 %. Захарният диабет тип 2 – над 80 % от поразената популация ( РФ - затлъстяване, обездвижване). 7-10 % от всички бременни отключват гестационен диабет през бременността.

Жените, при които съществува някое от изброените нарушения, трябва да планират своята бременност по прецизно, тъй като се повишава честота на перинатална детска смъртност при деца на майки с гестационен диабет, а също и рискът от спонтанни аборти (10-30 % по висок при бременни със захарен диабет тип 1). При всички жени в детеродна възраст, които имат захарен диабет, ако липсва намерение за бременност, се препоръчва провеждане на контрацепция. Ако жената обаче желае зачеване, тя трябва да е постигнала адекватен метаболитен контрол.

Коментари