Публикация

Спасиха дете с ребра, обърнати към белите дробове

​Д-р Атанас Кацаров и проф. Росен Дребов направиха животоспасяваща за малката Мерал И. операция.


Д-р Атанас Кацаров и проф. Росен Дребов направиха животоспасяваща за малката Мерал И. операция. Момиченцето, което е само на годинка и пет месеца, е с т.нар. синдром на Жун.

„Това означава, че ребрата растат ненормално. Вместо навън, те се развиват навътре, към белите дробове и сърцето. Ако не се вземат мерки, пациентите с диагнозата загиват още на втората си годинка“, разказа вчера пред „Труд“ д-р Атанас Кацаров, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“.

Когато лекарите от „Пирогов“ поемат детето, веднага правят редица изследвания. С тях установяват, че деформирането на ребрата затруднява дишането и пречи на нормалния живот на Мерал. Д-р Кацаров и проф. Дребов насрочват спасителната операцията за миналата сряда, а вчера детето бе изведено от реанимацията.

Синдромът на Жун се среща при 1 на 250 000 раждания, затова в малко държави се прави рядката и трудна операция.

Преди Мерал, майка й Гюлбахар е дала живот на друго момиченце. То дошло на бял свят през 2008-а и било със същото страдание. „Ходихме по болници, но тогава нищо не можеха да направят. Тя разви бронхопневмония, дихателна недостатъчност и през 2009 г. почина на годинка и осем месеца...“, едва разказа вчера Гюлбахар. Но днес е щастлива - Мерал е спасена.

Фондът за лечение на деца

покрива имплантите на Мерал

По време на животоспасяващата операция лекарите срязват неправилно растящите ребра на Мерал на определени места и ги фиксират към стабилизираща пластина. Предвижда се след 6-8 месеца поставените импланти да се извадят - това е срокът, в който ребрата трябва да зараснат правилно и да продължат да се развиват нормално. Във времето предстоят още операции. „Добре че Фондът за лечение на деца покри цената на имплантите, които са много скъпи“, каза майката на Мерал - Гюлбахар.

Източник: вестник "Труд"

Коментари