Публикация

Медицинска сестра съди здравното министерство за отказано лечение

Муковисцидозата е рядко заболяване, за което лечението е доста скъпо


В продължение на пет години всички болници, в които е лекувана Камелия Чернева, са я отпращали вкъщи. Причината е, че клиничната пътека е ограничена във времето - до 10 дни, и във финансирането. Това стана ясно по време на безпрецедентното дело, което медицинската сестра, болна от муковисцидоза, заведе срещу здравното министерство.

Никоя болница не може да приеме такъв болен, защото не може да си позволи такова скъпо лечение, заяви в Административния съд лекуващата лекарка на Камелия Чернева д-р Милена Тодорова, съобщава "Марица".

Камелия сама е закупувала необходимите антибиотици. Два пъти нейни състуденти са подемали акция за набиране на средства. Преди това Камелия била психически срината. Тези пари за нея означаваха живот, обясни преподавателят на Камелия - Цветомила Гунчева. Стресът се е отразил и на физическото състояние. Жената рязко е смъкнала теглото си, лицето станало в сенки. За това свидетелства приятелката Елена Тасева.

В иска си към МЗ Камелия Чернева настоява да получи 23 944 лева за лекарствата, които сама купувала от България и Турция, както и още 35 000 лева за преживяния стрес. Тя твърди, че целта е по съдебен път да бъде притиснато здравното министерство да създаде отделна клинична пътека за рядкото заболяване. В момента по време на криза при пациентите с муковисцидоза се лекуват различните симптоми на заболяването, но не и болестта като цяло.

Юристите на министър Петър Москов поискаха възможност за допълнителни въпроси за допускане на съдебномедицинска експертиза. Съдът даде 10 дни за писмени молби на страните по делото. То ще продължи на 6 октомври.

Коментари