Публикация

Фирма Актавис беше генерален спонсор на организираният от фондация „Урология“ и Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, 20-ти Юбилеен Национален симпозиум по Урология, гр. Сандански, България.

На дата 18-20.06.2015, фондация „Урология“ и Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, проведоха 20-ти Юбилеен национален симпозиум по урология, гр. Сандански, България.


     На дата 18 - 20.06.2015, фондация „Урология“ и Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, проведоха 20-ти Юбилеен национален симпозиум по урология, гр. Сандански, България. В него взеха участие широк кръг от специалисти: уролози, специалисти по образна диагностика, анестезиолози, нефролози и други, както от страната така и от Европа, Русия, Турция и Гърция.

В събитието взеха участие много фармацевтични фирми, в това число и Актавис. Фирмата беше генерален спонсор на събитието. На щанда ѝ гостите на конгреса можеха да се информират за новите медикаменти на фирмата, както и да изкажат мнение по повод използването на утвърдени такива в тяхната практика. Интерес предизвика наскоро пуснатият на българският пазар солифенацин – Ланивазин. Именно за това в рамките на първо пленарно заседание, бе проведен симпозиума на фирма Актавис с презентация на тема: “Солифенацин – нов подход при лечението на свръхактивния пикочен мехур” (лектор проф. Митко Цветков).

По време на ХХ Национален симпозиум по урология, състоял се в Сандански от 18 до 20 юни т. г., в рамките на който бе проведен симпозиум на Actavis, по проблемите на свръхактивния пикочен мехур разговаряхме с проф. М. Цветков

  • Какви са симптомите на свръхактивния пикочен мехур?

Свръхактивен пикочен мехур е неудържим порив за уриниране по-често от нормалното. Тези състояния се наблюдават предимно при жените, което се обяснява с това, че жената има раждания, които водят до травми в муслкулатурата на тазовото дъно, пикочният канал при нея е къс, той е дълъг само 4 см и е прав и широк. Жените не споделят тези симптоми и оплаквания, те смятат, че това е от възрастта. Мъжете също не обръщат внимание в самото начало. Когато това стане, се започва медикаментозно лечение, което оказва положително въздействие. Идеята на медикаментите е да влияят на този рецептор, който командва покочния мехур, понеже са цяла група рецептори: едни действат на ЦНС, други влияят на сърцето, на стомашно-чревният тракт, на мускулите в очната ябълка. Ние, ако дадем един препарат, който действа на всички рецептори, какво става?Ще започнем да усещаме сухота в устата, ще имаме затруднена дефекация, проблеми със зрението и т. н. Затова търсим да намерим точно този рецептор, който е отговорен за пикочния мехур. Въпреки че е намерен, трябва да се атакува точно този проблем на пикочния мехур, но това не може да бъде вечно, както е при хипертониците – ако не се вземат лекарства, кръвното ще се вдигне, затова те си пият лекарствата всеки ден. Така е и при медикаментите за увеличена простатна жлеза – ако не се приемат ежедневно, симптомите отново се възстановяват. Ето защо се търсят и други методи – като минимално инвазивни хурургически методи, за да може да се помогне на задържането на урината.

  • Колко често се среща това заболяване и какви са рисковите фактори?

Това заболяване се среща изключително често. С напредване на възрастта и в зависимост от пола, от заболявания на нервната система, паркинсонова болест, диабет, множествена склероза, травма, операция на гърба, дискова херния, затлъстяване(пълните хора по-често се изпускат), тютюнопушене, работа в среда, където има токсични вещества,свръхупотреба на някои храни като чай, кафе, шоколад, пикантни ястия. Близо 60% след определена възраст имат тези оплаквания – и мъже, и жени.

  • Какво е микция?

Микцията е физиологичен процес, при който с помощта на детрузора чрез рефлексен механизъм се изпразва покочният мехур. При определено количество урина в пикочния мехур (250–300 мл) гладкомускулната стена на мехура се разтегля и стреч-рецепторите в нея се възбуждат. В отговор вътрешният гладкомускулен сфинктер се отпуска автоматично. Под действието на сигнали от кората на главния мозък(волево) вътрешният напречнонабразден сфинктер се отпуска и се осъществява микцията.

Другото е така наречената стресинконтиненция при натоварвания, при определени състояния. Смесената е комбинация от двата вида. Имаме симптоми на спешност, неотложност, имаме нощните ставания: 4–5 пъти през нощта. Едно, ако го няма при инконтиненцията, а го има при свръхактивния пикочен мехур, то винаги съществува при смесения.

  • Как се лекува това заболяване?

Освен медикаментозното лечение е хубаво да се спазва диета. Пикочният мехур е много чувствителен и при консумация на пикантни храни, тежки физически усилия, изстиване на краката, придружаващи заболявания на нервната система и т.н се провокира. Хубаво е, че има медикаменти, които помагат, защото това заболяване е социалнозначим проблем. Той е проблем за самия пациент и не само за него. Разходите за лечениеса по-големи от разходите за лечение на болен с диабет. Справянето с този проблем е свързано с ранна диагноза и лечение на заболяването.

Според съвременните тенденции за успешно лечение на СПМ може да се говори тогава, когато повлияването на микционните симптоми води до подобряване качеството на живот на болния.

  • Как действа solifenacin?

Това е точно действащ препарат на М3 рецепторите. Те се разделят на N холинолитици и М холинолитици. N – това са никотиновите, които зависят от цигарите. Мхолинолитиците са 3 вида: М1 е в ЦНС, вегетативните ганглии и стомашно-чревния тракт, М2 е в сърцето, М3 действа в мускулните влакна на пикочния мехур. Solifenacin действа селективно и това е идеята: колкото е възможно по-селективно действие, за да може по-конкретно да повлияе на проблемите на пикочния мехур, а да не влияе на други органи, ако засяга М1 и М2, които нямат отношение към пикочния мехур, може да се получи сърцебиене или затруднена дефекация и др.

  • Какви са терапевтичните показания на solifenacin?

Симптоматично лечение на инконтиненция на урина, имаме ли неволно изпускане, често уриниране, особено нощно време, срещащи се при пациенти със свръхактивен пикочен мехур.

  • Каква е дозировката на медикамента?

Дозировката е 5mg, много се внимава с нея, тя не бива да се превишава при определени състояния като възраст, като някакви допълнителни заболявания на бъбреците, на черния дроб. В редки случаи, ако всичко е нормално и няма други придружаващи заболявания, ако не получаваме желания от нас ефект, можем да увеличим дозата на 10 mg дневно.

Двойнослепи, рандомизирани, контролирани клинични изпитвания при мъже и жени със СПМ показват ефективността на solifenacin. Статистически значими подобрения в първичните и вторичните крайни точки в сравнение с плацебо. Дългосрочно открито проучване показва, че ефикасността се поддържа в продължение на най-малко 12 месеца. След 12-седмично лечение приблизително 50% от пациентите, страдащи от инконтиненция преди него, нямат вече епизоди на инконтиненция. 35% от пациентите постигат честота на уриниране по-малко от 8 пъти дневно.

Лечението на симптомите на СПМ се отразява благоприятно върху качеството на живот и цялостното усещане за здраве.

Във връзка с Ланивазин, по-долу сме поместили интервюто на д-р Димитров по повод продукта за лечение на СПМ, от състоялият се по-рано през месец юни „IX национален конгрес на Българското урологично дружество“:

  • Д-р Димитров, по време на фирмения симпозиум на Actavis, състоял се в рамките на IX национален конгрес на Българското урологично дружество, проведен от 4 до 6 юни т.г. в Несебър, Вие изнесохте лекция за свръхактивния пикочен мехур.Какви са симптомите на заболяването?
  • Симптомите на свръхактивния пикочен мехур са честите позиви за уриниране: по дефиниция, която е възприета от европейските и световните асоциации – повече от 8 пъти за денонощие, нощното уриниране – повече от 2 пъти на нощ, елиминирането на малки количества урина, неволното изпускане. Всичко това е комплекс от симптоми. Тази симптоматика, когато я има, говори за свръхактивен пикочен мехур.
  • Каква е разликата между цистит и свръхактивен пикочен мехур?
  • Този въпрос е доста интересен, защото в много от случаите симптоматиката се припокрива: при възпалителните процеси на пикочния мехур и при свръхактивния пикочен мехур.Затова винаги, когато тръгваме да лекуваме пациенти, които имат симптомите на свръхактивен пикочен мехур, непременно трябва да се изключи възпалителен процес. Честите позиви за уриниране ги има и при възпалителните заболявания, и при свръхактивния пикочен мехур. Дори и една обикновена урина, когато се пусне, резултатът от нея може да ни даде насоки дали има възпаление, или няма. Ако тя не е убедителна, се изследва стерилна урина.
  • Колко често се среща заболяването?
  • От проучванията, които се правят, се вижда, че за различните континенти е между 10 – 20% от населението над 40 години, което е много, както при мъжете, така и при жените. Има държави, като Япония например, там е разпространено повече при мъжете, отколкото при жените.
  • Какво представлява идеалното лекарство за лечение на заболяването?
  • Идеалното лекарство, което се търси, трябва да има добър ефект, да повлиява изцяло или субективно да повлиява симптоматиката, което респективно подобрява качеството на живота; да няма странични ефекти и разбира се, това лекарство да не се отразява на централната нервна сиситема, сърдечносъдовата система, защото страничните ефекти върху тези две системи пациентите съобщават веднага при появата на някакъв дисбаланс във функцията им.
  • Какъв е маханизмът на действие на Lanivasin?
  • Активната съставка на Lanivasin е solifenacin, той е от групата на антимускариновите препарати. Хубавото при него е, че е от тази група, която ние наричаме селективна, влияе точно на тези рецептори, които са в пикочно-отделителната система, точно в пикочния мехур (те са разделени с номера). Това довежда до едно по-селективно действие и намалява страничните ефекти, които са по-неприятни –именно при Lanivasin те са сведени до минимум.
  • Какви са терапевтичните показания на медикамента, какво е неговото приложение?
  • Показанията на тази група медикаменти са конкретно да повлияят симптоматиката на свръхактивния пикочен мехур. Намаляват честите позиви за уриниране, които са най-мъчителни за пациентите, защото чувството непрекъснато да има позив за уриниране, е най-неприятното, и пациентите намаляват приема на течности, защото така намаляват и честотата на уриниране, но приемът на течности трябва да е балансиран: особено в горещините е необходимо да се приемат достатъчно течности, за да се поддържа водно-солевият баланс на организма. Пациенти с такива оплаквания рефлекторно намаляват приема, за да намалят позивите, но това не е решение, решениението е да се търси проблемът и да се реши адекватно.
  • Има ли ефект Lanivasin при пациенти след оперативно премахване на простатата?
  • Разбира се, рецепторите, които се повлияват, са в стената на пикочния мехур, не само в простатната част, така че той си е показан точно и за такива пациенти. Понякога след оперативните намеси, които се правят върху простатата, се получава едно зачестено уриниране, което точно тази група медикаменти подпомага да се преодолее по-бързо.
  • Защо Lanivasin?
  • В много проучвания в сравнение с другите препарати от групата на антимускариновите се вижда, че имат най-добра поносимост, намалени са страничните ефекти на тази група. Приемът е удобен за пациента, тъй като е еднократна доза.Това е тенденция в съвременната медицина – при лекарствата да се търси такава формула, при която еднократен прием на ден да бъде достатъчен, защото, колкото по-чест е приемът на един медикамент, толкова вероятността пациентът да пропусне приема, е по-голяма. Еднократният прием е много по-лесен за самите пациенти в забързания им начин на живот и многото ангажименти. Дозировката е 5 мг, но при пациенти, които имат по-тежка симптоматика, може да бъде увеличена и на 10 мг, като пак приемът си остава веднъж на ден, не е нужно да се разделя на 2 пъти по 5 мг.

       Галя вечерята, както винаги, беше изпълнена с много танци, веселба и изненади. Организаторите на събитието, „запалиха“ настроението на гостите точно в 22:30 часа с огнено шоу по повод двадесетата годишнина на симпозиума. Фирма Актавис проведе томбола с награди, като късметлиите пукаха балони, в които имаше листчета със стихотворения, като:

Почне ли на ерекцията да пречи природния закон, спасявай достойнството със ЕРОТОН.

Бях готин, активен полов сладур, а сега с ЛАНИВАЗИН лекувам активен пикочен мехур.

и други. 

Коментари