Публикация

Кожният микробиом е уникален като пръстов отпечатък

По кожата има много бактерии, ако се наруши балансът между тях, рискът от болести нараства


Мъжете никога не биха рискували да измият колата си с това, с което си мият ръцете. Замърсители от околната среда унищожават защитните механизми на кожата. Носим по нея 1,4 кг бактерии, ако се наруши балансът им, пада бариерата срещу болести. Това казва дерматологът доц. Жана Казанджиева - член на ръководството на Българското дерматологично дружество и председател на секцията по дерматоалергология в него, известен специалист от Александровска болница

- Доц. Казанджиева, кое беше най-любопитното твърдение, което прозвуча на Световния конгрес по дерматология във Ванкувър, в който участвахте?

- Конгресът даде възможност да се чуят последните новости и достижения в лечението и профилактиката на кожните болести. Бяха представени проучвания за прилагането на по-ефективни иновативни изследвания, терапии и лекарства буквално във всяка от областите на дерматологията.

Една от големите теми беше за микробиома - сравнително ново понятие в дерматологията, с което е свързана и една любопитна прогноза за бъдещето. Неотдавна науката изясни, че по кожата на човешкото тяло има около 1 килограм и 400 грама бактерии. Ние си ги носим непрекъснато, живеем с тях в стабилна симбиоза. Във всяка част на тялото ни “съставът” и пропорциите мужду бактериите, които изграждат микробиома на кожата, са различни. Не сме покрити от горе до долу с килим от еднакви микроби, както човек би си го представил, а има микропаразити, вируси, бактерии, които са различни при всеки един от нас. И на тази основа прозвуча изводът, че в бъдеще отпечатъкът от пръста ще загуби своята стойност като идентификационен белег - тази роля със 100% сигурност ще може да изпълнява микробиомът ни.

В чисто медицински план може да се каже, че част от дерматологичните заболявания се развиват, когато настъпи дисбаланс в количествено или в качествено отношение на бактериите. Кожата е най-големият орган в тялото - площта му е средно около 2 квадратни метра. А има данни, че микробните клетки върху кожата са дори повече от тези на самата кожа. 

Много нови знания се трупат и за една нова, но активно развиваща се област в дерматологията - учението за антимикробните пептиди - естествена защита на кожата. Представляват белтъчни частици, които са част от кожата - част от нашето оръжие срещу микробите, които ни заобикалят и благодарение на които не сме в перманентни кожни инфекции. Те са елемент от кожната бариера. Помагат да се защитим от различните патогени, от всичко инфектирано в околната среда, с което кожата ни има контакт. Лекцията за антимикробните пептиди обаче завърши с едно предупреждение: електронните устройства, мобилните телефони, от които буквално не сваляме ръце, нямат антимикробна защита и трябва непрекъснато да се почистват.

- Прекалената употреба на мокри кърпички и като цяло на силни почистващи средства нарушава ли кожната бариера?

- Това е другият аспект на проблема и е свързан с увеличена честота на кожните екземи и особено на професионалните кожни екземи, където наистина си пречим. С кърпичките нарушаваме кожната бариера и ставаме по-чувствителни към алергените в околната среда. Професионалните екземи вече са голям процент от дерматологичните заболявания. Като профилактика се препоръчват щадящи миещи средства, които наред с това не променят и киселинно-алкалното равновесие на кожата. Но повечето хора използват каквото им падне. Световноизвестен колега се шегува, че мъжете никога не биха рискували да измият колата си с това, с което си мият ръцете. 

Кожната бариера може да бъде нарушена дори механично - от непрекъснат допир на ръцете с различни материали, какъвто има при дърводелците, при шивачите. Нарушава се и от многото дезинфектанти при хирурзите, от постоянния контакт с латексовите ръкавици, използвани в повечето медицински специалности.

- Кои други заболявания рязко се увеличават?

- Безспорно най-опасно е увеличаването на случаите на малигнен меланом - най-опасният кожен рак. Колегите отчетоха, че меланомът има голям дял сред причините за смърт сред младите хора между 15 и 34 г. Беше цитирано и проучване, че във Великобритания от всички онкозаболявания случаите на този вид рак са се увеличили най-много.

Особено тревожно е, че 80% от всички кожни тумори са причинени от свръизлагане на слънце или неразумно ползване на солариум. При регулярно трупане на тен от апаратите - това означава по 1 месечно, до 35-годишна възраст, рискът от кожен тумор нараства със 75%. Изтъкна се и абсолютно задължителното използване на защита от слънцето, дори в мрачни дни, защото част от ултравиолетовите лъчи преминават и през облаците.

- Българското участие на конгреса в какво се изрази?

- Българската група не беше малка, участвахме 20-ина души. Имахме две председателства на сесии - мое, и на проф. Николай Цанков, една голяма лекция на проф. Цанков и за моя голяма радост имахме 3 стипендии на млади дерматолози, които се изявиха с презентации. Представени бяха и много български постери.

- Кои новини за лечението на упоритите кожни заболявания се откроиха?

- Една от тях е свързана с псориазиса, който е световен фокус в дерматологията. Разширяват се възможностите за лечението му с излизането на нови и нови биологични средства. Предимствата им са, че дават дълга ремисия. Например терапевтичен ефект се постига с една инжекция на месец или два. Биологичните средства се използват и у нас при съответни показания. На дневен ред идват и техните подобия, които са със сравнително по-достъпна цена. Имаше няколко доклада за масово използване на биологични средства и при деца. Досега се въздържахме да ги прилагаме в тази възрастова група, но новите изследвания, които бяха цитирани, окуражават за използването и при деца с тежка форма на псориазис. В началото тези терапии бяха препоръчвани само за псориазис, но вече много се разширяват индикациите за приложение. Биологичните средства пробиха в лечението на почти всички заболявания, но излизат особено напред като средство на избор при хронични уртикарии, които траят повече от 6 седмици и не се повлияват от други препарати.

- Все по-чест проблем днес е и розацеята, има ли надежда за хората с такава диагноза?

- В тази област между сегашния и миналия световен конгрес дерматологията бележи значителен напредък. Появиха се няколко нови терапевтични стратегии. При това не само с прилагането на нови лечебни съставки, но и един препарат, който беше използван при очни болести, а сега идва на помощ на кожата. С цел да свие кръвоносните съдове и така да намали червенината, която е особено травмираща за пациентите.

Друго голямо откритие в дерматологията през последните години е свързано с лечението на детските хемангиоми. Те са аномалия на кръвоносните съдове - надигнати яркочервени туморчета, които въпреки че в даден момент често търпят обратно развитие към 2-годишна възраст, в ранна възраст може да се разрастват много и да бъдат дори обезобразяващи. Оказва се, че използвана отдавна за лечение на високо кръвно налягане съставка помага да се справим много бързо с този проблем. При подходящо дозиране на препарата се спира уголемяването на интензивно растящите детски хемангиоми, които се появяват на около 2-3 месеца след раждането. Това знание прави голям пробив в лечението. И е важно родителите да знаят, че колкото по-рано се започне терапията, толкова по-добър ще е резултатът и ще се избегне социалната стигма всеки да пита какво му е на детето. Особено бързо трябва да се действа при туморчета, разположени близо до окото, които с нарастването си може да го затворят напълно. Или по ушите, по половите органи, където също създават сериозни проблеми. Радостното е, че вече има лекарство.

- А новини в естетическата област?

- И те са много, но вероятно най-впечатлени ще са мъжете, които започват да оплешивяват. За спирането на процеса ще се използва нова съставка, която според проучвания в 90% намалява нивата на предшествениците на тестостерона. В определена комбинация дава много повече надежди за забавяне на опадането на косата.

Любомира Николаева, в. "24 часа"

Коментари

Илонка Иванова
30 юни 2015 13:58

и след такива статии някои хора продължават да се пържат в солариума...