Публикация

Приватизацията на болници би дала "глътка въздух" на нашето здравеопазване

Това коментира пред БНР директорът на Александровска д-р Костадин Ангелов


Не трябва да има никакво притеснение за съдбата на българските болници като такива, както и за лечението на пациенти, ако се появят частни интереси. Въпреки че това би дало "глътка въздух" на нашето здравеопазване, едва ли за даден инвеститор ще бъде икономически целесъобразно да купи болница, защото той трябва да инвестира много средства в реновиране на прилежащи сгради и терени, а възвръщаемостта на инвестицията му няма да стане в очакваното време. Това коментира директорът на университетската болница Александровска Костадин Ангелов пред БНР по повод предложението държавните болници да бъдат извадени от забранителния за приватизация списък.

”Когато се взема решение за приватизация на болници, то трябва да стъпи на ясна основа. Прави се анализ на моментното състояние. Този анализ показва, че на ключовите лечебни заведения, които са гръбнака на българското здравеопазване – университетските и други болници, разполагат със сгради и терени, които не се използват. Те са в състояние, което утежнява техните счетоводни баланси и финансово състояние и акумулира финансов ресурс за тяхната поддръжка, без да дава възвръщаемост”, заяви Ангелов. 

”Решението е в две посоки – държавата да намери финансов ресурс, за да поправи това състояние, и то да носи ефект за българския пациент и да носи финансова полза. Това няма как да стане, защото говорим за сума над 500 млн., ако трябва да се направи това във всички болници. Другата стъпка е търсенето на частни инвеститори, които да вложат финансов ресурс, да поправят тези терени и сгради, да ги направят отново болници, защото условието, което е разписано в законопроекта, е, че предназначението на тези сгради не може да бъде променяно. Те не могат да станат нищо друго освен болници и не може да се променят и дейностите, които съществуват. Не могат на терените да се изграждат и нови болници”, посочи Ангелов.

”Предложенията на министерството биха решили много от финансовите проблемите на българското здравеопазване, защото на всички тези терени, с които разполагаме, а не се използват, плащаме данъци, охрана и разходи за поддръжка”, каза Ангелов. Той коментира, че ако тези сгради бъдат продадени и финансовият ресурс влезе в лечебните заведения, това ще подобри тяхното финансово състояние и това ще бъде приход, който ”ще даде глътка въздух на нашето здравеопазване”.

Коментари

Ина  Димитрова
1 юли 2015 11:21

Ще ги приватизират и ще си направят спа центрове.... Трябва приватизаторите да бъдат задължени да извършват определени дейности, а не само финансово атрактивните...