Публикация

Болниците ще могат да се приватизират и на парче

Спешните отделения няма да се предлагат за продажба, но не е ясно как биха работили в рамките на частна структура


Здравното министерство няма план или списък с болници, които потенциално биха били предложени за приватизация, ако парламентът приеме предложението на Министерството на здравеопазването (МЗ) да отпадне мораториумът върху раздържавяването на 72 държавни лечебни заведения, считани за гръбнак на здравеопазването. "Всяко едно лечебно заведение ще може да бъде приватизирано, областните болници ще подлежат на приватизация след решение на общото им събрание. Едва след това ще се иска съгласието на Министерството на здравеопазването и Министерския съвет", поясни пред Би Ти Ви вчера зам. здравният министър Ваньо Шарков. Дали да се продава болницата, ще решава, когато се появи инвеститорски интерес.

Предложените от МЗ промени в Закона за лечебните заведения разрешават да се закупи не само цяла болница, но и част от нея. Шарков уточни, че различни инвеститори могат да си купят различни клиники или отделения, макар че ще трябва да запазят медицинската дейност и структурата на новата си придобивка. На продан ще са и обособените части като дворове и неизползвани сгради, но там купувачът няма да има право да открива друго лечебно заведение, пише в. "Сега".
На раздържавяване няма да подлежат спешните отделения, защото те са ангажимент на държавата, каза още Шарков. Не е ясно обаче как би работило държавно спешно приемно отделение в частна болница.

Едва ли ще се стигне до приватизация на "Пирогов", смята зам.-министърът. Според него най-лесно ще се осъществи закупуването на лечебни заведения в извънболничната помощ.
Решението за приватизация на общински лечебни заведения се взима и сега от общините, припомни Шарков и обяви, че в момента тече приватизация на общинска болница, като инвеститорът влага 56 млн. лв. Промените в закона бяха приети на първо четене от здравната комисия в парламента, макар че депутатите от всички парламентарни групи изразиха опасения за предвидената възможност за тотална приватизация. 

Идеята на МЗ е при поява на частни инвеститори да им се предлагат държавни болници, вместо да се строят нови, които и в момента вече са над 100. Последните данни за изпълнението на бюджета на здравната каса сочат, че дефицитът при болничната помощ ще е два пъти по-нисък от първоначално очаквания от 110 млн. лв., обявиха от НЗОК вчера.

Миналата седмица министър Петър Москов дори изчисли, че вместо 110 млн. лв. дефицитът всъщност ще е 17 млн. лв. Заради новата информация надзорът не взе и вчера решение за евентуално намаление на цените на клиничните пътеки за болниците. Не беше гласувано и предложение за увеличение на лимитите на 76 лечебни заведения.

Коментари