Публикация

Създават консорциум „Обединени бургаски болници“ подобно на 9-те обединени болници в София

Представителите на бургаски болнични заведения, чиято собственост е държавна, общинска или частна, изразиха принципно единодушие за формата на обединение. Предстоят обсъждания за клаузите в проекто-договора


Възможностите болнични заведения от Бургас да се обединят в консорциум обсъдиха днес представители на най- големите здравни заведения в града със заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и заместник-кмета по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян. Това съобщават от пресцентъра на здравното министерство. 

Идеята е по този начин да се редуцират административните разходи и да се увеличи капацитетът на заведенията. Крайната цел е да се подобри обслужването на пациентите. По подобен начин бе създаден консорциум от 9 лечебни заведения в София. Те ще бъдат обслужвани от обща администрация. 

Представителите на бургаски болнични заведения, чиято собственост е държавна, общинска или частна, изразиха принципно единодушие за формата на обединение. Предстоят обсъждания за клаузите в проекто-договора, които да легитимира консорциум „Обединени бургаски болници“ и да определи правата и задълженията на страните по него.

Консорциумът няма да засегне независимостта на отделните болнични заведения и те ще запазят юридическа самостоятелност и правото да определят числеността на персонала, размера на възнагражденията и т.н., според действащите разпоредби. На срещата днес в Община Бургас присъстваха представители на МБАЛ Бургас, „Бургасмед“ , КОЦ,РЗИ, МБАЛ „Дева Мария“,МБАЛ „Лайф хоспитал“ и др.

Коментари