Публикация

Свети Врач е празник на лечителите и билкарите

Православната църква на първия ден от юли чества светите братя безсребреници Кузма и Дамян.


В народната традиция 1 юли е познат като Свети Врач - празник на знахаря и билкаря. Според народната обредност, на този ден рано сутрин жените изпълнявали ритуали за здраве . Билките, които са събрали на Еньовден се разпределят и жените ги подреждат на купчинки, наричайки на всяка купчинка за здраве и сила. След като нарекат билките, ги разпределяли според това коя билка коя болест лекува. 

На Свети Врач празнуват  билкарите, лечителите, врачките, баячките, знахарите и всички, които церят с помощта на природата и нейните дарове и сили.

Православната църква на първия ден от юли чества светите братя безсребреници Козма и Дамян.

Те са двама братя лечители, на коите преданията преписват безброй изцеления. Легенди разказват как братята дали клетва да лекуват единствено с и в името Божие, и в името на живота, без да взимат и грош за това и са следвали този си обет безкористно и всеотдайно.
Случило се така, че изцерили една богата и пребогати жена - Паладия - от тежка и неизлечима болест. Тя била толкова благодарна, че искала на всяка цена да им се отплати, какви ли не скъпи дарове им предлагала, молила ги дни наред. Накрая по-малкият брат Дамян склонил да вземе 3 яйца като знак и символ на Светата троица.  Козма се разсърдил на брат си за тази му постъпка  и се отрекъл пред всички от него, заричайки в един гроб с Дамян да не го полагат. Бил гневен, че по-малкият брат е пристъпил клетвата. Обаче Козма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората решили, че е прекалено тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги един до друг, заедно, в един гроб в Сирия, който гроб и днес се счита за свято място.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика билки билколечение лечение с билки свети Врач Козма и ДАмян

Коментари

Честит празник тогава на всички билкари и лечители!

само сутринта е Джулай морнинг, после си става Свети Врач :D

Не знаех, че 1 юли е свети Врач, мислех че е Джулай морнинг