Публикация

Активността в медицинския и житейския смисъл – лайтмотив в новия брой на БМП

Разкритията, беззаконията и неглижирането им в областта на здравеопазването. Това са темите от събитията през месец април...


<Разкритията, беззаконията и неглижирането им в областта на здравеопазването.
Това са темите от събитията през месец април, анализирани от Ангелина Шопова в априлския брой на списание „Българска медицинска практика”.

За актуалните тенденции в борбата с рака пише химиотерапевтът д-р Росица Кръстева.
Според доклад на Американските онкологични организации се наблюдава спад в смъртността при раковите заболявания. Между 2002-2004 г. тя е намаляла с 2,6 на сто за мъжете и 1,8 на сто при жените, като най-голяма редукция се наблюдава при рака на дебелото черво – 5,0 процента при мъжете и 4,5 процента при жените.
Това се дължи на ефективната химиотерапия и на напредъка на фармацевтичната индустрия, която инвестира все повече в разработване на нови молекули с различна онкологична насоченост.

Според Gesundheits-report, на рехабилитацията трябва да се гледа и като на лечение. Германските специалисти определят рехабилитацията като квалифицирана медицина, която не се свежда до „фанго и танго” (сутрин фанго – лечебна кал, а вечер – танци).
Целите на рехабилитацията са компенсиране на необратимите функционални ограничения, както и подобряване на живота при понасяне на хронични болки.

Отпада още една догма в онкологията - премахването на лимфните възли (лимфаденектомия) при рак вече не е актуално.
Това доказва изследователска група от Института за медицинска информационна обработка, биометрия и епидемиология при Университета в Мюнхен. Учените установяват, че метастазите, които поразяват лимфните възли, не допринасят за по-нататъшното развитие на туморното страдание.

Рубриката „Вход свободен” отново представа фрагменти от света отвъд медицината
Българско национално богатство ли са сутрешните телевизионни блокове? „Трябва да е заговор. Някой ме иска изцедена, депресивна и омерзена.” – споделя Аве Иванова в статията си „Аз ви изгасвам”. И го прави.


[[i]][[b]]health.bg[[/b]][[/i]]

Коментари