Публикация

Варненски кардиохирурзи спасиха пациент с разкъсана аорта

Пациентът е 54-годишен инженер от Русе, който е постъпил по спешност...


Кардиохирурзи от варненската УМБАЛ „Света Марина” оперираха мъж с разкъсана аорта. Опасността за живота му вече е преодоляна, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е 54-годишен инженер от Русе, който е постъпил по спешност на 26 март, след като е загубил съзнание по време на работа.
Извиканият лекарски екип е поставил диагнозата и незабавно е насочил пострадалия към университетската болница със специализиран транспорт.

Операцията, която е започнала около 22 часа, е продължила над 10 часа.

„В случая става дума за дисекация – разслояване или разкъсване на стената на аортата. Състоянието настъпва най-често след недобре лекувано високо кръвно. Това е петият пациент от Русе, който е транспортиран при нас по спешност.“ – коментира началникът на Клиниката по кардиохирургия д-р Пламен Панайотов.

След операцията пациентът си е спомнил само, че преди да изгуби съзнание е усетил силен удар в гърдите.

Ако при подобен инцидент не се направи животоспасяваща операция през първите 24 часа, половината от случаите завършват със смърт, уточняват специалистите.

От началото на годината в клиниката са оперирани 140 пациенти на възраст между 40 и 85 г., като мъжете са 65 на сто от всички постъпили с исхемична болест на сърцето. При клапните пороци двата пола са засегнати в еднаква степен.
Около 30 процента от лекуваните са приети по спешност след сърдечно-съдов инцидент.


[[i]][[b]]Юлия Георгиева[[/b]][[/i]]

Коментари