Публикация

От 1 април се изписват тримесечни рецепти – по закон, на практика – от юни

Тъй като новият Позитивен списък на практика ще действа от юни, рецептите, които ще се изписват от 1 април на практика няма да бъдат тримесечни...


<От утре, 1 април, семейните лекари имат право да изписват на пациентите с хронични заболявания рецепти за 3-месечен период.
Това е постановено с наредба на Министерството на здравеопазването, която беше обнародвана в Държавен вестник.

От НЗОК поясниха за [[i]][[b]]health.bg[[/b]][[/i]], че тъй като новият Позитивен списък на практика ще действа от месец юни, рецептите, които ще се изписват през април и май няма да бъдат тримесечни.
Лекарственият списък беше публикуван днес, но е необходимо технологично време, за да се проведат търгове за медикаментите, за които се заплащат публични средства.

От 1 април лекарите ще могат да предписват лекарства за един или два месеца, според нуждите на пациента, допълниха от НЗОК.
След като здравната каса започне да заплаща медикаментите по новия списък, ще може в действителност рецептите да се издават за тримесечен период.

„Това не е фатално, защото няма изискване лекарствата да се изписват на три месеца, това е просто възможност. Лекарите ще могат и занапред да издават рецепти за едномесечен период, ако конкретният случай предполага това.” – поясниха от пресцентъра на НЗОК.


[[i]][[b]]Илиана Славова[[/b]][[/i]]

Коментари