Публикация

Учените разработват лепенка, която да следи нивата на кръвната захар

При повишаване на кръвната захар на хора болни от диабет, лепенката ще трябва да освобождава необходимите дози инсулин


Лепенка ще помага на болни от инсулин

Изследователи от Университета в Северна Каролина, САЩ създадоха „умна“ лепенка, която при скок на кръвната захар отчита повишението и освобождава нужната доза инсулин. До момента изследванията са на ниво лаборатория, но учените, участващите с изследването твърдят, че показаните резултати да обещаващи.
Д-р Зен Гу,  професор по биомедицинско инженерство и автор на изобретението, решава да намери начин да имитира бета-клетките в организма ,които функционират не само като фабрики и складове за инсулин, но и като сензори, улавящи всяка промяна в нивата на кръвната захар. В началото на експеримента, екипът от учени създава изкуствено мехурче, което използва хиулуронова киселина и двенитроимидазол. При тяхната комбинация се създават нови молекули, които се свързват по естествен път в нови микроструктури, всяка от тях около 100 пъти по-малка от дебелината на човешки косъм. Те имат форма на мехурчета. Учените инжектират във всяко от създалите се мехурчета, инсулин и ензими, които усещат глюкозата
Като комбинират тези две съставки, експертите създават нови молекули, които естествено се събират и свързват в милиони структури, подобни на балончета - „интелигентни инсулинови наночастици“. Всяка от тях е с размер, 100 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм.Изследователите търсят начин да добавят материала, който да усеща нивата на захарта и да освобождава инсулина. Той намира място в редица микроигли, които влизат в наночастиците и са създадена от различна, малко по-твърда форма, от която са изработени.

Накрая повече от сто микроигли биват поставени върху силициева лента. Поставянето на тази лепенка не е болезнено, твърдят учените.

Коментари