Публикация

Профилактиката и ваксините – най-надеждни срещу рака на маточната шийка

Много по-ефективно е сега държавата да отдели средства за ваксини на рака на маточната шийка, отколкото...


Профилактиката и ранната диагностика са от изключителна важност при борбата с рака на маточната шийка.


Около това мнение се обединиха над 250 експерти по време на Тринадесетата национална гинекологична конференция в Пампорово от 26 до 28 март.


Акцентът беше поставен върху ваксината срещу човешкия папиломен вирус, причинител на рака на маточната шийка. Оказва се, че ваксината на Glaxo може да се прилага не само при момичета преди началото на половия им живот, но и при млади жени, чийто организъм още не е засегнат от вируса. Това може да се установи със сигурност чрез специфично изследване.


Според доц. Мария Попова, ръководител на Клиниката по обща и онкоурология в V МБАЛ – София, много по-ефективно е сега държавата да отдели средства за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, отколкото броят на заболелите и починалите жени да се увеличава и занапред. Доц. Попова бе категорична, че трябва да се възстанови и цялостната система за профилактика на това и на другите социално значими заболявания.


Председателят на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Никола Милчев препоръча жените да водят разумен сексуален живот и редовно да ходят на профилактични прегледи с цитонамазка и ако усетят нещо необичайно в областта на гениталната си система, незабавно да посетят лекаря си.

Коментари