Публикация

Чудесата на канелата

Канелата има безброй ползи за човешкото здраве


ползи от канелата

Канелата е била добре позната на нашите предци, затова свидетелства нейното споменаване в Стария завет. За да приготви свещеното миро, Моисей трябвало да използва канела и касия.

В Египет подправката е била позната 2000 години пр.н.е., като се използвала дори в процеса на мумифициране. В Римската империя извършвали ритуално горене на канела при погребенията на висшите патриции, като по този начина принасяли дар към боговете. През ХVІ и ХVІІ век големите колониални империи водили безмилостна надпревара кой да държи монопола на търговията със скъпата и изключително ценна подправка.

Канелата била позната на древните, не просто като подправка, но и като лек. В народната медицина смесването на мед и канела вършело чудеса за здравето, била полезна за сърдечно-съдовите заболявания, в борбата с високия холестерол, в надпреварата с възрастовите изменения в кръвоносната система. Тази смес укрепва сърдечния мускул, прочиства кръвоносните съдове от вредните натрупвания. За борба с лошия холестерол се препоръчват 1-2 чаени лъжички канела дневно, които се приемат непосредствено преди хранене. Канелата се препоръчва и при стомашно-чревни проблеми, колити, диария, при възпаление на пикочните пътища и половата система. Канелата бори бактериите, паразитите и гъбичките, като повлиява добре оздравяването на вътрешните инфекции.

Ароматната подправка е богата на фибpи, които подпомагат oчиcтвaнeтo нa opгaнизмa и възпpeпятcтвa oбpaзyвaнeтo нa цeлyлит. Cъдъpжa oщe мaнгaн, жeлязo, ĸaлций. Ефикасна е и като добавка в диeти за отслабване,

Ароматът на канелата се смятал от древните за силен афродизиак, а маслото от канела, смирна и алое за мощен любовен стимулатор. Освен за любовния живот, ароматът на канелата, твърдят учените, увеличава концентрацията, познавателните функции на мозъка, както и паметта.

Коментари