Публикация

Мамологична профилактика

Дами, много е важно поне веднъж месечно да отделите необходимото време и внимание за себе си за да се прегледате сами. Личният преглед отнема 10 минути! Дори и при най-малки съмнения незавабно посетете Вашият личен мамолог!


Проверка в право положение:

Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за всякакви промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново.

Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.

Застанете под душа или във ваната и насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила.
Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата.
Повторете същото и за дясната гърда.

Нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.
Всеки път при сапунисване на гърдите се масажират и опипват внимателно за новопоявили се бучки, които растат.

Не всяка бучка е рак!

Ако има нарастваща бучка трябва веднага да се потърси консултация от специалист – най-добре образен диагностик с опит в диагностициране болестите на гърдите. Не всяка бучка е рак.

Трябва да е ясно, че диагноза „РАК“ може да се постави само от хирург от онкология и единствено след т. нар „тройна диагностика“ – клиничен преглед от хирурга, мамография от квалифициран рентгенолог и взимане на ТАБ – тънкоиглена аспирационна биопсия.

Ако ТАБ е неубедителна, при сериозни подозрения от прегледа и мамографията, се прибягва до ексцизионна биопсия / със скалпел/ и изготвяне на хистологични препарати, които могат и е препоръчително да се консултират и от втори патолог.

Туморите при хистологичното изследване се оказват най-често доброкачествени – фибром, фиброаденом, филоден тумор, интрадуктална папилома; но има и злокачествени – карцином или сарком(много рядко).

Карциномът на гърдата противно на всеобщото схващане е лечимо заболяване, защото гърдата е достъпна за самоизследване и ракът може да се „хване“ в ранен стадий и да се отстрани радикално преди да е дал метастази на други места по тялото(най-често в белия дроб, костите и мозъка).

Ежемесечният личен преглед на млечните жлези не е загуба на време!

Коментари