Публикация

Пренебрегването на разширените вени е опасно


Хроничната венозна недостатъчност е сериозно заболяване, което не бива да се пренебрегва. Тя, заедно с инфаркта, е първо място по тежки усложнения и смъртност.

Това заяви проф. Васил Атанасов, началник на клиниката по сърдечно-съдова хирургия в пловдивската Университетска болница „Свети Георги”.

По последни данни 37% от българите страдат от разширени вени. В Пловдивския регион от заболяването е засегнат всеки трети.

Най-застрашени са хората, които продължително стоят на едно място, като продавачи, готвачи, шивачи, тези, които работят с компютри и на бюро.

„Първите признаци не будят особена тревога и затова много хора не търсят лекарска помощ навреме. Това са тежест в долните крайници, схващания, подуване и сърбеж. Отлагането на проблема и неправилното лечение могат да доведат до фатални последици.” - категоричен е проф. Атанасов.

От изключителна важност е профилактиката, както и ранното откриване на болестта. Точно такава е и целта на националната кампания и безплатните прегледи, които ще се проведат от 15 до 19 юни в различни градове на страната. Те ще се извършват от водещи специалисти по съдова хирургия от съответните региони.

На пациентите, на които бъде диагностицирана хронична венозна болест, ще бъде назначено  лечение.

В Пловдив прегледите ще се проведат на 18 и 19 юни в болница „Св.Мина” - бившата Първа градска болница.

 

Коментари