Публикация

Заради лоша организация на здравната система пациенти често плащат сами скъпи изследвания

Често се налага да препоръчам ядрено-магнитен резонанс, но пациентите не успяват да се снабдят навреме с талон от НЗОК и трябва да плащат сами, казва проф. Силвия Чернинкова от Александровска


С проф. Силвия Чернинкова разговаря Галина Спасова, интервюто е публикувано във в. "Животът днес"

Проф. д-р Силвия Чернинкова има две клинични специалности - Неврология и Офталмология. Ръководи отделението по неврология към Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ и преподава в катедрата по неврология на Медицинския университет в София. Проф. Чернинкова е специализирала в Германия и Великобритания. Автор е на повече от 300 научни труда, сред които публикации в авторитетни международни медицински списания.

- Проф. Чернинкова,баща Ви е бил известен лекар. Какво най-важно запомнихте от него, от колегиалната му среда?

- Казваше, че за него няма никакво значение кой е пациентът. Винаги е подчертавал, че към всеки пациент лекарят трябва да има абсолютно еднакво отношение и еднакво да е мотивиран да му помогне. Това беше кредото му. Освен добри лекари всички от неговия кръг бяха много интелигентни хора, с широки културни интереси - музика, литература. Моят баща четеше много, особено философия. Вкъщи имахме огромна библиотека, Хегел, Кант, Шопенхауер, Спиноза – това му бяха настолни четива. Важно е за лекаря да познава философията, това формира мирогледа, отношението към професията, а и конкретно към пациента. Рискът за един лекар е да не се превърне в занаятчия, да влезе в руслото единствено на тясно професионалния интерес и на битовизмите.

- Защо етиката в отношенията между лекаря и болния така болезнено страда в момента?

- Процесът е двустранен, тъй като в последно време виждаме, че голяма част от агресията на хората е насочена към медицинското съсловие. Неоправдано е такова отношение. Здравеопазването е в криза, всички го виждат. Много пациенти не са доволни и това автоматично рефлектира върху отношението към лекарите. А ние сме също част от тази система, както и те. Тоест ние също страдаме от нерешените проблеми. Системата е нещо, което до голяма степен не зависи от лекарите, но те стават отдушник. Сега дано нещо да се промени с реформата, която предстои да се развива, аз имам надежда.

- Системата и преди не беше перфектна, нито лекарите - прилично платени.

- Това, че лекарите не бяха добре платени, е истина, а и частната практика не беше позволена. Но пациентът беше по-удовлетворен, защото имаше безотказен достъп, напълно безплатен. Това не можа дълго да издържи, защото е било изкуствено поддържано и временно. За цялата система говоря – икономическа, политическа. Истината е, че здравеопазването изисква много, много средства, за да бъде на добро ниво. Без апаратура, без всички съвременни технологични придобивки просто е невъзможно. Сега осигурените пациенти пак имат право на безплатни услуги, но в определен диапазон. Има неща, които касата не покрива или пък е труден достъпът до тях. Често ми се налага да препоръчам магнитен резонанс поради спецификата на невроофталмологията, която изисква задължително диагностика на мозъчните заболявания. Рядко успяват пациенти да се снабдят с талон по НЗОК или пък много късно, след месеци. И доста голяма част от тях са принудени да си го платят. Добрата организация в здравеопазването е също абсолютно важна. За мен е необяснимо защо има толкова болници в София. Частни болници една след друга. Това до какво води? Като не са доволни от една болница, след месец пациентите се прехвърлят в друга. Това не води до по-ефективно здравеопазване. Убедена съм. Но се надявам реформи наистина да се осъществят, започнали са в някакъв аспект, но много предстои да се направи.

- Не е ли решаващо важно именно гилдията да даде рамо на трайни реформи?

- Мисля, че БЛС трябва да бъде ефикасна и по-активна организация за защита както правата на пациента, така и на лекаря. Пасивността на повечето лекари също не помага. Смятат, че никакво значение няма те какво мислят, тъй или иначе няма да могат да въздействат, битува такова мнение. Освен това емиграцията на млади лекари е изключително сериозен проблем, който не бива да се подценява в никаква степен. Защото това скоро ще отвори един огромен луфт, ще имаме крещяща липса на редица специалисти. И такава е тенденцията.

- Нужно ли е да се преосмисли и самата система на здравното осигуряване?

- Смятам, че не трябва да има монопол на касата, че са нужни алтернативни форми на осигуряване. Защото осигурените болни би трябвало да имат по-голям достъп, да няма това забавяне. Примерно лекарят има един талон за три месеца за магнитен резонанс - на кого да го разпредели? Тук е ролята на други форми, на други каси като алтернатива.

- Коя задача във Вашата медицинска област остава трудно решима?

- Ефикасно лечение за множествена склероза. Има изключително революционизиране на диагностичните методи, за месец стават нововъведения в медицината. Затова съвременният лекар трябва да бъде изключително подготвен теоретично и непрекъснато да бъде в течение на новостите, защото те вече са ежедневие. Все повече се усъвършенстват диагностичните методи за мозъчната патологиянапример и това е в полза на терапията. Затова аз винаги казвам на моите пациенти с множествена склероза, че това не е ситуацията отпреди 10-15 или 20 години, че нещата са много по-различни, защото се откриват все повече медикаменти с идеята да се създаде такъв препарат, който да бъде достатъчно работещ и без странични ефекти. Фармацевтичните компании в цял свят всъщност активно работят по този въпрос.

- Ще стане ли скоро хронична, поддаваща се на контрол болестта?

- И в момента има такава тенденция. Продължителността на живота на болните с множествена склероза е увеличена поради навлизането на имуномодулираща терапия, на новото лечение с моноклоналните тела, с други медикаменти. Така че аз съм убедена, абсолютен оптимист съм, че в недалечно бъдеще ще се намери още по-ефикасен препарат, с по-малко странични ефекти, за да се забави прогресията на заболяването и съответно инвалидизацията на болния.

- Какви нови възможности открива дешифрирането на човешкия геном?

- Откриват се причините за много заболявания, които не са били ясни допреди 20-30 години. Така че се постига ефект, например при заболявания, при които липсва ензим поради генна мутация, сега има заместителна терапия. Работи се много интензивно върху такива болести и в офталмологията, водещите до слепота. Каквито са първичната конгенитална глаукома и ретиналните пигментни дегенерации. Първото условие е да установиш коя е причината за заболяването и после как да го атакуваш. Така че е актуален въпросът за бъдеща генна заместителна терапия - примерно ензимотерапия при болни, които имат дефектен синтез на определен ензим. Сега при някои редки неврологични заболявания и не само неврологични се замества ензим, който е дефектно синтезиран и в недостатъчни количества. Генетиката навлиза активно в практическата медицина - и в неврологията, и в офталмологията, и се възлага много на нея в бъдеще.

- Коя мечта искате да видите осъществена?

- Мечтая си например множествена склероза да не звучи като фатална диагноза. Това са млади хора на по 20 и няколко години, образовани, четат в интернет, имат информация и обикновено я приемат много тежко, депресират се. И аз винаги се опитвам да им внуша, че с всяка изминала година излизат нови препарати, че в недалечно бъдеще ще може да се спре този неотклонно прогресиращ ход на заболяването, няма да се инвалидизират… Също дано да се намери генна терапия, да се спре прогресията при болните с наследствени очни заболявания като например ретиналните пигментни дегенерации, които също се срещат с определена честота. От това заболяване се ослепява или хората остават с много редуцирано зрение.

- Като излезете след работа от тази сграда, как си разтоварвате съзнанието от болести и страдания?

- Почивам си с художествена литература, това е моето хоби. Любим автор ми е Достоевски. Кафка обичам също много. Навремето повече четях Стендал, Балзак, френски автори. Сега напоследък си препрочитам Достоевски. Понякога, разбира се, посягам и към по-леки жанрове. Допада ми и един съвременен американски писател - Пол Теру, бил е дипломат. Харесва ми психологизмът в описанията, характерите, вкарва мистични елементи, много интересно и релаксиращо. Обичаме също със съпруга ми да ходим в Сливенско, на Карандила, както и в Югозападна България – в Сандански, в Гоцеделчевско.

Коментари