Публикация

Кампанията в подкрепа на пациентите с хепатит С у нас продължава

Нов клип и ремикс на песента "Happiness" – премиерата е на 2 юли 2015 година в Студио 5 на НДК


Голямата рок звезда Джон Лоутън подари песента „Happiness“ на болните от хепатит С в началото на тази година. Автор и продуцент на парчето е д-р Милен Врабевски, който привлече за своя благотворителен проект големите рок звезди от „Юрая хип“.

С премиера на новия видеоклип на песента "Happiness"  стартира кампанията "841 гласа на хепатит С". Събитието е на 2 юли в Студио 5 на НДК, а сред специалните гости са: Джон Лоутън от Uriah Heep, Ваня Щерева и DJ Marten, които ще представят ремикса на песента, посветена на пациентите в България, страдащи от коварното заболяване. 

Хроничният хепатит С, от който страдат около 1,5% от българите, вече е лечим и у нас. Първите тестови лечебни курсове с безинтерфероново перорално лечение на вируса показват уникални резултати и у нас. Само с 3-месечно лечение се ликвидира инфекцията с опасния вирус, резултати - до близо 100%, коментира проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепатогастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна.

С досегашната, финансирана от здравната каса терапия, резултатът идваше най-често след година, а успешно изкореняване на вируса постигахме максимум при 60–65% от лекуваните. Експертите в здравните институции лесно могат да изчислят, че ако сега излекуваме подлежащите на лечение с хепатит С, за 10 г. могат да бъдат спестени близо 1 млрд. лв. за лечение на чернодробни усложнения – напреднала чернодробна фиброза и цироза, чернодробна декомпенсация и поява на хепатоцелуларен рак. С новите лекарствени комбинации е възможно изкореняването на инфекцията с хепатит С от лицето на земята, категоричен е професорът.

Лекари и пациентски организации работят години наред активно за информираността на българите и за превенцията на хепатит С. Голяма част от пациентите, поразени от вируса, не знаят, че са инфектирани. Едва 10 или 15 на сто от болните успяват да се излекуват, останалите почти 90 на сто остават хронични носители, предупреждават специалистите.

Революционните нови медикаменти, които могат да лекуват почти всички инфектирани, все още не са включени в позитивния лекарствен списък в България, но от началото на 2015-а вече са приложени на около 70-100 болни у нас с дарение по програми за солидарност от фирмите производители и резултатите са впечатляващи – изкореняване на вируса в почти 100% от случаите. В САЩ и редица страни в Европа – в частност във Великобритания, Германия, Испания Швейцария, Дания, Финландия вече има държавно осигуряване /подпомагане на лечението, следват Унгария, Полша, Румъния и Словения. Тъй като иновативната терапия е много по-ефикасна и кратка от досегашните интерферонови схеми и почти няма и странични действия, цената на терапията, която към днешна дата е много висока, може да се окаже фармако-икономически изгодна, обръщат внимание експертите.

Един млад мъж, болен от автоимунно заболяване и Хепатит С, един от многото, споделя своята история, вярвайки и надявайки се, че лечение и изход има.

.............................................................................................

Очаквайте скоро и новия клип на Happiness в подкрепа на кампанията "841 гласа на хепатит С".

Коментари