Публикация

Пробиотици срещу лошия холестерол


Изисква ли рязко променливото време в началото на лятото  и промяна в терапията на болните с хипертония или исхемична болест на сърцето? Има ли надценени или подценени хранителни добавки  е каква е ролята им при сърдечно-съдовите проблеми?
Отговорите са на д-р Сотир Марчев, ръководител на кардиологичното отделение в Пета многопрофилна болница – София:

Практиката показва, че много от хронично болните се влияят от промяната на времето, която е най-изразена през пролетта и есента. През студените месеци кръвоносните съдове са свити и човек има по-високо кръвно налягане. През лятото топлината навън разширява съдовете и обикновено артериалното налягане спада.
 

Освен това при топло време  се изпотяваме, губим течности и това също допринася кръвното да спада. Затова при част от пациентите терапията срещу хипертония има летни и зимни дози. Но най-важното е всеки пациент с проблемно кръвно налягане да има качествен апарат, с който редовно да го контролира.


Какво означава качествен апарат?
Тези, на които маншетът се поставя над лакътя, на мишницата, а не на китката. Това е особено важно за възрастни пациенти, защото съдовете по ръцете им са променени и на китката те измерват фалшиво ниско артериално налягане. За млади здрави хора е допустимо да мерят и на китката, но за болните – не. При тях се получава все едно да мериш налягането на магистралния водопровод, като сложиш манометъра на чешмата в кухнята...

Ако се окаже, че през лятото налягането е по-ниско?
Тогава лекарят може да прецени и да намали дозите на лекарствата, особено на диуретиците, които подпомагат извеждането на течности от организма. Но това трябва да става много внимателно и задължително след консултация с лекуващия лекар!

Част от пациентите приемат освен лекарства и хранителни добавки. Какво е отношението на кардиолозите към добавките?
В Западна Европа пазарът на  добавки е огромен, което означава, че той ще расте и у нас. През последните години са направени няколко сериозни международни проучвания, които показват, че безразборното приемане на витамини е излишно.

Логиката, която ни е насаждана с години – „витамините не могат да навредят, даже са много полезни” - доведе до прекомерната им употреба. Но проучванията показват, че прекаляването с някои витамини може да е вредно. Затова човек, който води пълноценен начин на живот и се храни разнообразно, обикновено не се нуждае от прием на витамини на таблетки.

Обратното, съществува друг вид хранителни добавки, които у нас са подценени и се приемат по-малко от необходимото. Става въпрос за пробиотиците.


Обикновено ги свързваме със стомашно-чревния тракт и с укрепването на общия имунитет. Каква е ролята им в кардиологията?
Съвременният човек има намалено количество на полезните бактерии, които живеят в организма. Причините за това са комплексни – като се започне от приема на антибиотици, които заедно с вредните избиват и полезните бактерии, и се стигне до множеството консерванти в храната, които също пречат на полезните пробиотични бактерии да се размножават.

Известно е, че един от най-сериозните причинители на сърдечно-съдови заболявания е т.н. лош холестерол. А пробиотичните бактерии се намесват в цикъла на неговото образуване и пренасяне в организма, като намаляват концентрацията му в кръвта.

Това е доказано – хора, които приемат пробиотични препарати, постигат намаляване на холестерола. Този ефект може да се постигне и с химически лекарства, но винаги е по-добре първо да се опита с природни средства.

Коментари