Публикация

Закаляването – ваксина срещу простудата

Смисълът на процедурите за закаляване е фактически същият като на ваксината – с малки дози студ да тренираме организма и да изработим устойчивост към по-ниска температура. В последно време този метод е доста позабравен, за сметка на употребата на хранителни добавки за повишаване на имунитета.


Смисълът на процедурите за закаляване е фактически същият като на ваксината – с малки дози студ да тренираме организма и да изработим устойчивост към по-ниска температура. В последно време този метод е доста позабравен, за сметка на употребата на хранителни добавки за повишаване на имунитета.

Родителите, които решат да започнат да закаляват своето дете е важно да не се престараят и да не бързат. И да не забравят някои малки правила.

Процедурите се провеждат сутрин или вечер един час преди сън.

Закаляването трябва да е постепенно. Да се започва обливането на стъпалата и дланите, с приятно прохладна вода и постепенно да се снижава температурата и да се обливат все по-големи части от краката, ръцете и накрая тялото. Екстремни способи като кофа ледена вода върху главата не са нужни. Ако у детето се появи страх, със закаляването е приключено. Само във вид на игра с положителни емоции може да се постигне забележителен ефект и вашето дете ще се приобщи към този здравословен начин. Разбира се може постепенно да се приучи детето към обливания с ледена вода, но ще има ли полза организма от подобни свръхнатоварвания е под въпрос. Котрастните душове също укрепват имунитета и сърдечно-съдовата система. Нужно е серията от топли и студени обливания да завършва винаги със студен душ.

Всекидневните разходки и игрите на чист въздух през цялата година са много важни за укрепване на имунитета. В никакъв случай не слагайте шалче пред устата и носа на детето. Така ще унищожите целия закаляващ ефект от разходката.

През лятото може да се ходи бос по росата, по тревата, по пясък и камъчета /много е полезно и като профилактика на плоскостъпието/, да се играят активни игри, да се карат колело и кънки. Ако обливанията и физическите натоварвания бъдат всекидневни след два-три месеца ще се достигне максимален ефект. Да се прекъсва процесът на закаляване както у децата, така и у възрастните не се препоръчва – ефектът се загубва само за две седмици.

За изработване на местен имунитет може постепенно да се дават на детето прохладни напитки с постепенно снижаваща се температура. И ако не бързате вашето дете ще може без проблеми за гърлото да премине през сезона на простуди и грипове.

Според физиотерапевтите закаляването укрепва целия организъм и имунитет, подобрява кръвообращението и лимфотока, нормализира обмяната на веществата, подобрява жизнения тонус. Много положително влияе на нашата нервна система и настроението ни. Под въздействието на хладната вода, при смяна на температурния режим и умерените физически натоварвания в организма започват да се изработват хормоните на радостта и щастието – серотонин и ендорфин.

Не пренебрегвайте този стар начин да бъде вашето дете здраво през цялата година и няма да треперите при вестта за всеки нов вирус.

Коментари

Моята баба летата ме караше да ходя боса, за да съм здрава и наистина като дете не боледувах почти.

Тина Малинова
6 юли 2015 11:28

В северните страни децата от съвсем малки ходят полуголи и почти не боледуват. При нас ако детето не е опаковано като пълнена чушка, може да излезе само през трупа на баба си.