Публикация

Кърлежи - симптоми, диагноза, лечение

Кърлежите живеят в зелени райони, с висока влажност и сянка.Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи - в свивки на колене, под мишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа.


Основна роля в тази патология имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.

Кърлежите имат две фази на хранене (бавна и бърза). Самия акт на хранене се състои от редуване на процеси на смучене и саливация, както и регургитация особенно в края на бързата фаза.

Ако кърлежът е напит с кръв и частично “попълва дажбата си” при второто кръвосмучене предаването на заразата става по-бързо.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ИНФЕКЦИЯ СЛЕД УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖИ?

Има много симптоми, свързани с болести, пренасяни от кърлежи. Заразените не могат да имат всички тези симптоми и много от оплакванията могат да се наблюдават и при други заболявания.Някои от най-често срещаните са:

  • болки по мускулите на тялото;
  • температура/треска;
  • главоболие;
  • умора/обща слабост;
  • болки в ставите;
  • обрив;
  • схващане на врата;
  • парализата на лицето (фациалис)

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ?

Пренасяните от кърлежи заболявания се диагностицират на базата на симптомите, както и на информацията, че пациентът е бил изложен на ухапвания от кърлежи в ендемичен район.

ДИАГНОЗАТА НЕ СЕ ПОСТВЯ ПО НАЛИЧИЕТО НА АНТИТЕЛА. НАЛИЧИЕТО НА ЛАБОРАТОРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА АНТИГЕН (БЕЛТЪК) ОТ МИКРООРГАНИЗМА, НАЛАГА НАБЛЮДЕНИЕ, НО НЕ Е ДИАГНОЗА.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТИТЕ, ПРЕНАСЯНИ ОТ КЪРЛЕЖИ?

В повечето случаи ухапаните могат да бъдат успешно лекувани с определени видове антибиотици, особено ако лечението е започнато рано. Въпреки това, някои могат да развият, като артрит, мускулни и ставни болки или умора за по-дълъг период от време.  (виж повече в прикачения файл)

Прикачени файлове

Болести предавани от кърлежи.pdf

Коментари

Много полезна статия, особено след близката ми среща с кърлеж през уикенда :) За пръв път ми се случва и искам да подчертая, че не се усеща - нито сърбеж, нито болка, нищо. Затова е хубаво да се прави оглед след пребиваване на рискови територии, като поляни и други ;) И да не ходи човек бос по подобни места без да използва поне репелент

Много актуална и полезна статия!