Публикация

БЛС иска спешно свикване на Висшия медицински съвет


Ръководството на Българския лекарски съюз настоява министърът на здравеопазването  да свика спешно заседание на Висшия медицински съвет. В писмо съсловната организация изразява безпокойство „от редица негативни тенденции и потенциални опасности за българското здравеопазване, свързани с дейността на Националната здравноосигурителна каса и нейното управление”.

БЛС припомня, че от 2006 г. не е подписван нов рамков договор. Въпреки че организацията неколкократно е информирала председателя на Управителния съвет и директора на здравната каса за взетото на Националния съвет на лекарския съюз решение за изготвяне и подписване на анекс към НРД 2006, до момента касата не е дала индикации за изпълнение на законоустановените изисквания.

От съсловната организация отбелязват, че конкурсът за директор на Националната здравноосигурителна каса е насрочен преди изтичане на мандата на сега действащия, „и то в момент, когато и председателят на УС на НЗОК, и директорът на НЗОК отправят медийни послания за проблеми със събираемостта на здравните вноски  и прогнозират предсрочно изчерпване бюджета на касата за лекарства”.

„Сериозно сме обезпокоени от факта, че председателят на Управителния съвет на здравната каса не реагира по никакъв начин на предложенията за анекс, независимо, че пред парламентарната Комисия по здравеопазване самият той заяви за проблеми, които могат да възникнат от прилагането на параграфи 7 и 8 от Закона на бюджета на НЗОК, даващи възможност на касата през 2009 г. да извършва „вътрешни компенсирани промени” и „преразпределение на годишните стойности” между средствата за реимбурсиране на лекарства и средствата за плащания на медицински дейности в първичната, специализираната и болничната помощ”. – се казва още в писмото до министъра.

Според лекарския съюз, анексирането на НРД 2006 би могло да предотврати реалната опасност още преди края на годината касата да е принудена да извърши рестрикции, засягащи здравноосигурителните плащания, свързани с медицински дейности.

Председателят на лекарската организация д-р Божидар Нанев посочва, че въпреки опитите му за разговори за предприемане на превантивни действия, до момента липсва каквато и да е реакция от страна на д-р Емил Райнов и д-р Румяна Тодорова.

 

Коментари